Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Gemeenten staan voor grotere zorgopgave dan verwacht

Ruim 200 duizend mensen worden de komende jaren voor hun zorg afhankelijk van gemeenten. Dat stelt de gemeenten voor een nog grotere opgave dan tot dusver werd gedacht, zo meldt de Volkskrant.
Gemeenten staan voor grotere zorgopgave dan verwacht

Om de gemeenten duidelijk te maken om welke hulpbehoevenden het gaat, heeft het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) overzichten gemaakt per gemeente. Volgens het CIZ moeten de gemeente straks voor zeker 206 duizend mensen zorg organiseren en dat aantal wordt nog hoger, omdat zij straks ook jeugdzorg moeten toekennen aan jongeren. Dat gaat mogelijk om enkele tienduizenden jongeren.

Klachten
Ongeveer eenderde van deze groep hulpvragers is verstandelijk gehandicapt, een nog grotere groep heeft psychiatrische problemen en heeft gemiddeld drie uur begeleiding per week nodig. Omdat de klachten van de hulpvragers zo verschillend zijn, wordt verwacht dat het ingewikkeld wordt om de zorg per gemeente te organiseren.

Nieuwe gevallen
Het kabinet wil dat de gemeenten de ‘begeleiding’ voor de ruim 200 duizend hulpbehoevenden gaan organiseren. In 2013 worden zij verantwoordelijk voor de zorg voor alle nieuwe gevallen, daarna dragen zij ook zorg voor de ruim 200 duizend huidige hulpbehoevenden, aldus het dagblad. Het kabinet verwacht zo dat de zorg van gemeenten zo’n 200 miljoen goedkoper wordt dan nu.

Bron: de Volkskrant/ANP-Photo

3 REACTIES

  1. De instellingen waar ik werk is er klaar voor, het maakt eigenlijk niet uit of de gemeente of het rijk het betaald. Als er minder bureaucratie bij zit kan het goedkoper. Als maatschappelijk werkers het hele hulptraject mogen doen is het goedkoper (nu moeten hulpvragers soms 3 of 4 verschillende hulpvragen bij verschillende instanties neerleggen). Volgens mij moet die korting zo i zo te doen zijn. Een paar erbij zal in verhouding niet veel extra kosten.

  2. Lees alle reacties
  3. Eerder omineus dan tendentieus toch?
    …”heeft het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) overzichten gemaakt per gemeente”, lees ik. Jammer dat het linkje naar dat overzicht ontbreekt. Ik zal zelf op zoek moeten naar wat míjn gemeente te wachten staat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.