Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeenten ontmoedigen gebruik pgb’s niet’

Zetten gemeenten hun inwoners onder druk om geen gebruik te maken van een persoonsgebonden budget (pgb) voor zorg vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning? Volgens staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (VWS) niet. Zij liet het gebruik van het pgb binnen de Wmo onderzoeken voor het nieuwe bestuursakkoord.
'Gemeenten ontmoedigen gebruik pgb’s niet'

De staatssecretaris antwoordde op vragen van Kamerlid Tamara Venrooy (VVD), meldt Gemeente.nu. De vragen kwamen voort uit een ‘individuele situatie’ in de gemeente Leiden. Deze zou inmiddels zijn opgelost. Komt dit vaker voor, wil het Kamerlid weten. ‘Het signaal dat gemeenten mensen onder druk zetten om af te zien van een PGB is mij niet bekend.’ De staatssecretaris voegt daaraan toe dat er momenteel wordt onderzocht ‘of en zo ja in welke mate het pgb een belemmering vormt voor een doelmatige en doeltreffende uitvoering van de Wmo.’

Bestuursakkoord
Daarbij gaat het om een evaluatie. ‘Mede in verband met de overheveling van de functie begeleiding van de AWBZ naar de Wmo, heb ik in het kader van het Bestuursakkoord 2011-2015 met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten afgesproken dit onderzoek te doen.’

Mensen hebben zelf de keuze tussen het gebruik van persoonsgebonden budgetten of zorg in natura, benadrukt Veldhuizen van Zanten-Hyllner. Het gaat dan om ‘geïnformeerde toestemming’ van de zorgvrager, in overleg met de gemeente. Toch stelt de gemeente, in dit geval Leiden, de wettelijke plicht te hebben te beoordelen of aanvrager van een pgb wel in staat zijn of zij de administratie en dergelijke te overzien. ‘Naar mijn mening is deze opvatting juist’, zegt de staatssecretaris.

Voorwaarden PGB
Artikel 5 van de Wmo geeft gemeenten de bevoegdheid om voorwaarden te stellen aan het gebruik van pgb’s. De staatssecretaris laat weten het aanbieden van deze budgetten niet te willen propageren bij gemeenten. Uit een schatting van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat 8 tot 16 procent van de mensen die een beroep doen op de Wmo gebruik maakt van een persoonsgebonden budget.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Gemeente.nu/ANP-Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.