Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeente moet zorgen voor verwarde personen’

De zorg aan verwarde mensen wordt beter als het aan het plan van minister Edith Schippers ligt. Voor het einde van het jaar zorgen de gemeenten ervoor dat ze de overlast die deze mensen geven, kunnen verminderen.
verwarde personen
De ggz

Het verbeterplan is nog niet helemaal af, maar minister Schippers stuurde de belangrijkste punten dinsdag alvast naar de Tweede Kamer. De ggz, gemeenten, politie en justitie werken nauw samen om de zorg aan verwarde mensen te verbeteren.

Kwetsbaar

Het gaat om kwetsbare mensen die verward gedrag vertonen en kampen met verschillende aandoeningen of beperkingen zoals een psychische aandoening, een verstandelijke beperking, een verslaving of dementie. Deze mensen hebben vaak te maken met problemen als schulden, dakloosheid, hebben geen verzekering of leven in de illegaliteit. Door hun gedrag kunnen ze een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving.

Dit is een aantal belangrijk punten uit het plan:

Elke gemeente moeten voorziening hebben om verwarde mensen die geen strafbaar feit hebben gepleegd, maar wel voor overlast en onrust zorgen, ondersteuning krijgen.

Voor deze mensen wordt een persoonlijk plan opgesteld. Als ze geen zorgverzekering hebben, wordt dat door de gemeenten en zorgverzekeraars geregeld.

Als er geen sprake is van een strafbaar feit, mogen deze mensen niet in een justitieel traject komen om te voorkomen dat ze een trauma oplopen en gestigmatiseerd worden.

In de huidige wetgeving is het niet mogelijk om een verward persoon gedwongen op te laten nemen als er geen aandoening is vastgesteld. Schippers onderzoekt of het mogelijk is om zo’n persoon toch kort op te kunnen nemen in een psychiatrisch ziekenhuis voor een ’time-out’. Zo’n time-out moet wel zorgvuldig worden afgewogen, benadrukt de minister. Want het gaat wel om vrijheidsbeneming van mensen die geen strafbaar feit hebben gepleegd.

De commissie-Hoekstra wil dat er een tijdelijke wettelijke maatregel komt voor verplichte ggz voor mensen met psychische problemen die een gevaar vormen. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.