Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Hoekstra: GGZ schat verwarde mensen niet goed in

Politie, Openbaar Ministerie en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving. Er moet daarom een tijdelijke wettelijke maatregel komen, concludeert de commissie-Hoekstra.
commissie Hoekstra
De commissie-Hoekstra deed onderzoek naar wat er is misgegaan rond Bart van U. - Foto: ANP

De commissie-Hoekstra deed onderzoek naar wat er is misgegaan rond Bart van U. Hij wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst (81) en zijn eigen zus. De top van het Openbaar Ministerie (OM) gaf in februari opdracht tot dit onderzoek. Van U. is nooit behandeld voor waandenkbeelden.

Gevaar

De commissie-Hoekstra wil dat er een tijdelijke wettelijke maatregel komt voor verplichte ggz voor mensen met psychische problemen die een gevaar vormen. Er wordt nu al wetgeving hiervoor voorbereid, maar die treedt naar verwachting pas op zijn vroegst in 2018 in werking. Daarom is er nu een tijdelijke oplossing nodig, concludeert Hoekstra. GGZ Nederland benadrukt dat hierbij een deskundige en zorgvuldige afweging nodig is, omdat een gedwongen opname ook beroving van vrijheid is en zeer ingrijpend voor degene die het betreft.

Preventie

De GGZ Nederland pleit voor een regionale aanpak, gericht op preventie en vroege signalering van kwetsbare burgers. Die aanpak zou kunnen voorkomen dat mensen met problemen verward raken en een mogelijke risico vormen voor zichzelf of voor anderen. Op tijd hulp bieden kan volgens GGZ Nederland voorkomen dat sommige mensen een psychische aandoening ontwikkelen.

De opvangvoorzieningen voor zware psychiatrische patiënten worden steeds schaarser. De opvangvoorzieningen voor zware psychiatrische patiënten worden steeds schaarser. Meer bemoeizorg is nodig, maar: 'het helpt niet als psychiatrisch patiënten eerst 375 euro eigen bijdrage moeten betalen'. Dat zegt hoogleraar Niels Mulder >>

Alexandra Sweers

Eén reactie

  • W.F. Willems

    Dat komt meneer Hoekstra, omat u als adviseur van Lubbers aan de wieg stond van de nationale rampspoed welke RIAGG heette.

Of registreer je om te kunnen reageren.