Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geestelijk verzorger verdient plek in zorgnetwerk’

Buiten de instellingsmuren is de geestelijk verzorger niet erg bekend. Het wordt tijd om deze beroepsgroep op de kaart te zetten en bekender te maken in de lokale zorgnetwerken.
levensvragen bij ouderen
Foto: iStock

Nee, geestelijk verzorgers werken niet alleen voor gelovige mensen. En ook lang niet alle geestelijk verzorgers zijn verbonden aan een kerk. De gesprekken die zij voeren met cliënten gaan zelden over het geloof of kerkelijke aangelegenheden, vertelt Janita Hulzinga in het Zorg + Welzijn magazine van november. Ze is hoofd geestelijke verzorging bij ggz-instelling Lentis. ‘Meestal gaan die over vragen als “Waarom overkomt mij dit?”, “Wat betekent het om deze ziekte te hebben?” of “Is mijn leven nog zinvol?”.´

Gesprekspartner

Steeds meer kwetsbare mensen wonen zelfstandig en worstelen met existentiële vragen waarmee ze vroeger naar een dominee of pastoor zouden stappen. Door de ontkerkelijking zijn deze mensen niet meer een vanzelfsprekende gesprekspartner. Geestelijk verzorgers kunnen in deze behoefte voorzien, meent Lutske Harmsma die onderzoek deed naar de rol van geestelijk verzorgers in de participatiemaatschappij. Vooral ook omdat hulpverleners steeds minder tijd hebben om echt naar cliënten te luisteren.

Juist in de eerste lijn zou kennis over hersenaandoeningen tot betere hulpverlening leiden, zegt hoogleraar pychiatrie Iris Sommer in het Zorg + Welzijn magazine van november. Lees hier meer >>

Palliatieve zorg

De Vereniging van Geestelijk Verzorgers in de Zorg (VGVZ) is daarom in gesprek met onder meer de politiek en de zorgverzekeraars over de financiering van het werk van geestelijk verzorgers, de kwaliteit van het werk en het toezicht erop. Een eerste resultaat van deze onderhandelingen is dat geestelijke verzorging in combinatie met palliatieve thuiszorg vanaf 1 januari 2016 in het basispakket van de zorgverzekering zit.

Geld

‘Mensen denken soms dat de inzet van geestelijk verzorgers alleen maar extra geld kost. Dat is maar zeer de vraag’, zegt Harmsma in het magazine. Uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut ‘Gezien en gehoord’ blijkt bijvoorbeeld dat investering in aandacht voor levensvragen bij ouderen een besparing oplevert in de zorgkosten.

Lees meer over geestelijke verzorging in het artikel ‘Het gaat niet om de oplossing, maar om het verhaal’ van Anke Welten in het novembernummer van Zorg + Magazine. Ontvang nu 2 jaar Zorg + Welzijn magazine voor de prijs van 1 jaar >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.