Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen overuren voor mantelzorger

Een cliënt met een persoonsgebonden budget schrijft aan staatssecretaris Van Rijn dat hij zijn dochter overuren wil uitbetalen vanuit het pgb. Zij verricht meer mantelzorg dan de betaalde 40 uur. De staatssecretaris wil de regels echter niet wijzigen.
1-ouderen-pgb
Een mantelzorger mag niet meer dan 40 uur per week betaald zorgen. - Foto: Fotolia

Staatssecretaris Van Rijn schrijft aan de Tweede Kamer dat ook de mantelzorg aan een naaste aan (tijd-)grenzen gebonden is. Een mantelzorger mag bijvoorbeeld niet meer dan 40 uur per week – betaald – zorgen. Van Rijn wil de regels niet aanpassen omdat hij wil voorkomen dat een mantelzorger overbelast raakt. Om die reden kunnen er dus ook geen overuren uitbetaald worden boven het aantal uren dat door het CIZ is geïndiceerd.

Overuren

In de Regeling langdurige zorg (Rlz) staat dat informele zorg mag worden vergoed tegen het informeel tarief, met een maximum van 20 euro oer uur. Ook als de zorgverlener niet onder het zogenoemde Arbeidstijdenbesluit valt – die het mogelijk maakt af te wijken van de “normale” arbeids- en rusttijden – dan mag hij of zij niet meer dan veertig uur per week zorg verlenen. Deze regel geldt ook voor een mantelzorger.

Complexe zorg

Verder geeft de staatssecretaris aan dat mensen met langdurige zorg vanuit een pgb ‘over het algemeen vele uren zorg nodig hebben omdat ze vaak een complexe zorgvraag hebben. Om de kwaliteit van die zorg te waarborgen vind ik het belangrijk dat er bij de complexe zorg een professionele zorgverlener is betrokken.’

Voor meer informatie over ontwikkelingen van het persoonsgebonden budget, lees het Dossier pgb>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.