Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen celstraf voor hulp zelfdoding moeder

De 71-jarige Albert Heringa die in 2008 zijn 99-jarige moeder aan haar vrijwillige levenseinde hielp, is schuldig verklaard, maar krijgt daarvoor geen straf. Dat vonniste de rechtbank in Zutphen dinsdag.
Heringa hielp zijn moeder Moek bij haar zelfdoding.
Heringa hielp zijn moeder Moek bij haar zelfdoding.

Tegen Heringa was door het Openbaar Ministerie (OM) een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden geëist. Hulp bij zelfdoding zonder tussenkomst van een arts is strafbaar in Nederland. Er staat een maximumcelstraf van 3 jaar op.

Lees hier wat je moet weten over euthanasie en hulp bij zelddoding >>

Helpen

Volgens het OM nam Heringa het recht in eigen handen door zijn moeder, ‘Moek’ Heringa, te helpen bij haar dood. Hij verzamelde pillen voor haar omdat ze van mening was dat haar leven was voltooid.

Noodtoestand

Heringa’s advocaat Wim Anker verklaarde eerder voor de rechter dat er sprake was van een noodtoestand. Heringa zou hebben gehandeld uit overmacht. Volgens de rechtbank was er echter geen sprake van een noodtoestand en was ook niet aannemelijk dat er geen andere arts te vinden was waarbij moeder en zoon met hun verzoek terecht konden.

Naastenliefde

Toch staat het volgens de rechter buiten kijf dat Heringa’s handelen was ingegeven door naastenliefde en dat Moek’s dood de wens was van zowel zoon als moeder. Moek Heringa heeft drie keer met haar huisarts gesproken over haar doodswens. Die wilde niet zonder meer meewerken.

 

In de documentaire ‘De laatste wens van Moek’ is het verhaal te zien van Moek met videobeelden gemaakt door haar zoon Heringa. ‘Het bewijs dat ze het zelf eet’, zegt Heringa. Bekijk hier de documentaire ‘De laatste wens van Moek’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.