Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik van psychofarmaca vaak niet nodig

Cliënten in de ouderenzorg en in de gehandicaptenzorg krijgen regelmatig gedragsmedicatie als ze probleemgedrag vertonen. Vaak is dat niet nodig, want er zijn alternatieven. Dat blijkt uit een pilot van kennisinstituut Vilans.

Mensen met dementie of met een verstandelijke beperking krijgen nog te vaak psychofarmaca bij onbegrepen gedrag. Kennisinstituut Vilans heeft met een pilot bij 4 zorgorganisaties bewijs aangedragen dat gedragsmedicatie afgebouwd kan worden. De medicijnen bestrijden acute problemen, bijvoorbeeld als de cliënt gaat dwalen, agressief of rusteloos is. De onderliggende oorzaken worden niet opgelost en dat kan anders, aldus Vilans.

Programma

Kennisinsituut Vilans introduceerde vrijdag 22 januari een nieuw programma om het gebruik van psychofarmaca tegen te gaan: ‘Beter af met minder: bewust gebruik van psychofarmaca’. Het programma bevat een toolkit voor bewust gebruik van medicijnen bij probleemgedrag. Het doel is om zorgprofessionals bewust te maken van hoe ze psychofarmaca gebruiken. Minder medicijnen tegen probleemgedrag kan de kwaliteit van leven van de cliënt enorm verbeteren.

De kwaliteit van leven van de cliënt verbetert behoorlijk als psychofarmaca wordt afgebouwd. Vijf tips om psychofarmaca te verminderen in de ouderenzorg en in de gehandicaptenzorg. Lees meer>>

Risico’s

Psychofarmaca zijn medicijnen die ingrijpen op het centrale zenuwstelsel en werkzaam zijn tegen psychische aandoeningen. Maar het blijkt dat slechts 1 op de 5 mensen er baat bij heeft. Bovendien grijpen deze medicijnen diep in op het persoonlijke leven van cliënten. Ze maken suf, vergroten het risico op beroertes en longontsteking en kunnen leiden tot spierverkrampingen.

Wet zorg en dwang

Psychofarmaca beperkt de vrijheid van de cliënt en maakt daarom ook onderdeel uit van de Wet zorg en dwang. Uitgangspunt is het principe: ‘Nee, tenzij….’ De beperking van iemands vrijheid, dus ook het toedienen van gedragsmedicatie, is alleen toegestaan als het niet anders kan. Het gaat om angst-dempende middelen, antidepressiva, antipsychotica, psychostimulantia bij adhd en slaapzucht, maar ook om kalmerende middelen.

Pilot

In de pilots bleek dat bij het afbouwen van de medicatie, het probleemgedrag van veel cliënten niet opnieuw terug kwam. Vilans geeft 5 tips om medicijngebruik te verminderen in de ouderenzorg en 5 tips in de gehandicaptenzorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.