Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gebrek aan tijd en interesse voor kinderen’

Professionals in de jeugdhulpverlening kijken te veel in de dossiers en te weinig naar het kind. Dat vertellen kinderen tegen kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. De meeste kinderen geven hun leven gemiddeld een 7,4. Tien procent van de kinderen geeft echter een onvoldoende.
1-jeugd-probleem-Fotolia.jpg
Kinderen worden te weinig gehoord over besluiten die hen aangaan

De meeste kinderen groeien op in een fijne omgeving en voelen zich prettig. Ze geven hun leven gemiddeld een 7,4. Toch geeft nog 10% van de kinderen een onvoldoende. Ook kinderen die met jeugdhulp te maken krijgen geven hun leven een lager rapportcijfer, namelijk een 5,9. Uit de antwoorden van de kinderen wordt duidelijk dat zij meer échte aandacht willen van de mensen om hen heen. Van ouders, familie en vrienden, maar ook van professionals in de zorg en hulpverlening.

Kinderrechtentour

Kinderombudsman Margrite Kalverboer is in september begonnen met de Kinderrechtentour door Nederland. Ze sprak met kinderen en jongeren over wat zij belangrijk vinden. En vroeg hen met welke onderwerpen de Kinderombudsman aan de slag moet. De tour trok onder andere langs scholen, jeugdzorginstellingen, een ziekenhuis, belangenorganisaties en jongerenraden. Ook vulden meer dan 2000 kinderen een vragenlijst in.

Gebrek aan interesse

Kinderen geven in hun antwoorden aan dat professionals vaak gebrek aan tijd of gebrek aan interesse hebben voor wat het kind beweegt. De hulpverleners zijn volgens de kinderen te veel gericht op wat in de dossiers staat en spreken de jongeren en kinderen niet zelf aan. Kinderen die problemen thuis hebben, geven hun leven een 5,9. Kinderen van ouders die ruzie met elkaar maken vanwege scheiding, geven een 6,3.

‘Er gaat iets niet goed in de jeugdzorg en we moeten uitzoeken wat dat is.’ Dat zegt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer naar aanleiding van haar onderzoek naar de jeugdhulp begin november. ‘Veel zorg via gemeenten en jeugdhulpaanbieders heeft nadelige effecten op kinderen.’ Lees meer>>

Kinderrechtenmonitor

Dat kinderen niet altijd tevreden zijn met de hulpverlening blijkt ook uit de Kinderrechtenmonitor, die vandaag 13 december is gepubliceerd. Kinderen worden te weinig gehoord over besluiten die hen aangaan, zo is te lezen in de Monitor. De lokale voorzieningen voor kwetsbare kinderen zijn nog niet op niveau en er blijft extra inspanning nodig om armoede onder kinderen te bestrijden.

Jeugdwet

De Kinderrechtenmonitor brengt in kaart welke veranderingen er zijn in wetgeving en in beleid en in hoeverre voorzieningen voor kinderen voldoen aan de eisen uit het Kinderrechtenverdrag. Er is vooral ook gekeken naar het effect van de huidige veranderingen, zoals de invoering van de nieuwe Jeugdwet en het passend onderwijs.

Armoede

Zorgen zijn er over de kinderen die jeugdhulp nodig hebben of te maken hebben met geweld. Voor beide groepen geldt dat hun problemen niet op tijd gesignaleerd worden, er soms gewacht moet worden op hulp of niet de juiste hulp wordt geboden. Verder is het aantal kinderen dat opgroeit in armoede de afgelopen vijf jaar met 80.000 toegenomen. Ook zij zijn afhankelijk van de lokaal ingerichte voorzieningen en die verschillen per gemeente, blijkt uit de Kinderrechtenmonitor.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.