Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fraude bij thuiszorg terminale patiënten

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam doet onderzoek naar oplichting en valsheid in geschrifte van verzorgenden in de thuiszorg aan terminale patiënten. De zaak kwam aan het licht omdat een van de frauderende vrouwen zich versprak.
Fraude bij thuiszorg terminale patiënten
Foto: ANP XTRA

De fraude gaat om thuiszorg aan patiënten die in hun laatste levensfase zijn en 24 uur per dag zorg nodig hebben. Zelfstandig gediplomeerde ziekenverzorgenden, die opdracht kregen de patiënten te verzorgen, hebben dat uitbesteed aan ongediplomeerden die zij per dag 50 euro betaalden. Zelf declareerden ze bij de instelling die hen had ingehuurd 375 euro per dag. De patiënten hebben door de ”geronselde” zorg van ongediplomeerden, risico’s gelopen. Dat meldt de omroep NOS.

Inhuren

De zaak kwam aan het licht omdat een van de frauderende vrouwen zich versprak toen een Amsterdamse patiënt thuis onwel werd. Twee verzorgneden zijn vervolgens aangehouden. De Amsterdamse zorginstelling, die de gediplomeerde vrouwen inhuurde, heeft direct aangifte bij de politie gedaan en de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gesteld. Andere zorginstellingen zijn voor dit soort praktijken gewaarschuwd.

Verkeerde medicijnen

Een 84-jarige terminale vrouw uit Amsterdam, die leed aan kanker en nog een levensverwachting had van een half jaar, is een van de slachtoffers. Haar zoon, Jan de Roo uit Zwanenburg vertelt: ‘Wij dachten dat mijn moeder de zorg kreeg die ze nodig had, maar dat gebeurde door vrouwen die niet wisten wat ze deden. Zo kreeg mijn moeder enkele weken de verkeerde medicijnen of helemaal niet. Ook is zij niet goed verneveld. Ze raakte verward en is enkele malen thuis gevallen.’

Inspectie

De Beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden V&VN noemt het zeer kwalijk dat de gediplomeerde ziekenverzorgenden misbruik hebben gemaakt van zwaar zieke patiënten. Een schending van de beroepscode, zegt directeur Helma Zijlstra. Zij betwijfelt of  de Inspectie veel kan. Het zogenaamde BIG-register in de zorg geldt niet voor ziekenverzorgenden. Er is ook niet een zwarte lijst waar kwaadwillenden op staan. ‘Maar deze zaak is belangrijk genoeg om te kijken welke maatregelen de sector kan nemen om dit soort gevallen van fraude en oplichting te voorkomen.’

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.