Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Financiële regeling mantelzorgers mogelijk verruimd

Staatssecretaris Bussemaker laat onderzoeken of het mogelijk is de financiële regeling voor mantelzorgers (mantelzorgcompliment) te verruimen. Uit onderzoek blijkt dat mantelzorgers het compliment positief waarderen.
Financiële regeling mantelzorgers mogelijk verruimd

De staatssecretaris schrijft in een brief aan de Tweede Kamer: ‘Het spreekt vanzelf dat mantelzorgers die op grond van de gehanteerde criteria niet in aanmerking kwamen voor een compliment, daar soms teleurgesteld over waren. Ik kan mij dat goed voorstellen. Daarom wil ik bekijken hoe ik het gebruik van de regeling kan verruimen.’

Intensieve zorg
Het mantelzorgcompliment is bedoeld voor mensen die langdurig intensieve zorg geven aan vriend, familielid of kennis. Het gaat om zorg waarvoor anders professionele hulp nodig zou zijn. Het compliment, dat maximaal 250 euro per jaar bedraagt, kan worden aangevraagd bij de Sociale Verzekeringsbank. Door de regeling te verruimen kunnen wellicht meer mensen aanspraak maken op het mantelzorgcompliment.

Formulieren
Volgens de laatste gegevens van de SVB hebben circa 50.000 mantelzorgers gebruik gemaakt van de financiële regeling. Dat is minder dan verwacht. Een van de belangrijke redenen is dat de gehanteerde formulieren zich niet altijd goed leenden voor het registreren van de inzet van mantelzorgers. Daarom heeft de staatssecretaris op basis van het rapport direct met het CIZ en de MOgroep concrete afspraken gemaakt over het verbeteren van de huidige uitvoeringspraktijk.

Indicatie
Ruim één miljoen Nederlanders zorgen voor hun zieke familieleden of vrienden. Een mantelzorger komt in aanmerking voor de tegemoetkoming als hij of zij iemand verzorgt die beschikt over een indicatie voor extramurale AWBZ-zorg met een geldigheidsduur van ten minste zes maanden. (Bron: VWS)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.