Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extreemrechts straatactivisme en islamofobie nemen toe

Het aantal extreemrechtse demonstraties is de afgelopen jaren flink toegenomen en de islamofobie is in Nederland groter geworden. Dat blijkt uit de achtste Monitor Racisme & Extremisme, die de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting woensdag presenteerden.
Extreemrechts straatactivisme en islamofobie nemen toe

Het aantal demonstraties van extreemrechtse groepen is in drie jaar meer dan verdubbeld. De onderzoekers noemen deze demonstraties controversieel. De weerstand die de betogingen oproepen zorgen er bij de gemeenten voor dat zij de extreemrechtse groepen steeds meer beperkingen opleggen. Gemeenten bepalen niet alleen de locaties, routes en tijdstippen. Zij neigen ook inhoudelijk restricties op te leggen.

Vrijheid
De onderzoekers vragen of deze bemoeienis niet in strijd is met de grondwettelijk vastgelegde demonstratievrijgheid. Zij verwachten dat er steeds meer conflicten zullen ontstaan over wat er nu wel of niet mag worden gezegd, gezongen en meegevoerd tijdens de demonstraties.

Opinies
De keerzijde van de demonstratievrijheid is volgens de onderzoekers dat het evenwicht tussen vrijheid van meningsuiting en discriminatie is verstoord. De negatieve opinies over moslims en het geweld tegen deze groep nemen toe in Nederland. Uitingen tegen moslims worden steeds meer gedoogd. Er heerst een ‘je moet kunnen zeggen wat je denkt’ klimaat in Nederland, zo blijkt uit het onderzoek.

Geweld
Verder blijkt uit de monitordat neonazigroepen aanzienlijk in omvang toenemen. Het aantal activisten groeide in vier jaar tijd van veertig naar vierhonderd. Hoewel deze groepen de gewapende strijd tegen vijanden rechtvaardigen en af en toe ook betrokken zijn bij politieke geweldpleging, hebben de onderzoekers een ontwikkeling naar ernstiger vormen van geweld of terrorisme niet waargenomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.