Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra geld voor evenementen die de buurt verbinden, dit zijn de voorwaarden

Ontmoeten en verbinden, dat is het motto van het initiatief “Reuring in de buurt” van het Oranje Fonds. Het fonds stelt geld ter beschikking voor evenementen die buurtgenoten met elkaar verbinden. Minimaal drie organisaties moeten bij het buurtevenement betrokken zijn en de bewoners maken deel uit van de organisatie. Wie doet mee?
Buurtsportcoach is waardevolle partner voor het wijkteam
Foto: Fotolia

‘Elkaar ontmoeten is in de afgelopen coronaperiode niet vanzelfsprekend geweest’, weet Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds. ‘Buurthuizen, verenigingen en andere buurtorganisaties konden geen activiteiten organiseren zoals zij gewend waren. Hierdoor is het contact tussen hen en buurtbewoners verwaterd. Dat geldt ook voor het contact tussen buren onderling.’ Het Oranje Fonds stelt daarom 600.000 euro extra ter beschikking om evenementen te organiseren die het contact in de wijk weer herstellen.

Financiële problemen

Veel buurtorganisaties hebben het financieel moeilijk omdat zij in de afgelopen twee jaar weinig inkomsten hebben kunnen genereren. Jetten: ‘We zien door de aanvragen die wij binnenkrijgen en projectmedewerkers die wij spreken dat er grote behoefte is aan evenementen en andere activiteiten waarbij buurtgenoten elkaar weer kunnen ontmoeten.’

Het Oranje Fonds steunt projecten die ertoe bijdragen dat mensen meedoen in de samenleving. ‘Het gevoel krijgen dat je ertoe doet begint immers in je eigen buurt’, zegt de directeur van het Oranje Fonds. ‘Verbinding tussen mensen vormt een belangrijke basis voor de aanpak van sociale vraagstukken zoals eenzaamheid, armoede en polarisatie. Daarom stellen we nu dit bedrag beschikbaar, zodat buren elkaar weer kunnen vinden.’

Voorwaarden financiële bijdrage

Wat moet je doen om in aanmerking te komen voor een bijdrage van het Oranje Fonds?

  • Het evenement moet gezamenlijk georganiseerd worden door minimaal drie organisaties of initiatieven uit de buurt.
  • Bewoners moeten betrokken zijn bij de opzet en bij de uitvoering.
  • Het gaat om nieuwe evenementen en niet om bijvoorbeeld een jaarlijkse wijkdag die al jaren plaatsvindt, tenzij er sprake is van een geheel nieuwe opzet.
  • Projecten moeten uiterlijk 1 november 2022 opgestart worden en op 1 oktober 2023 zijn afgerond.

De verdere criteria zijn te vinden via www.oranjefonds.nl/reuring. Organisaties die een bijdrage krijgen kunnen ook kosteloos deelnemen aan twee kennisdagen met workshops over wat wel en niet werkt bij het stimuleren van buurtcontact.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.