Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Extra geld voor begeleiding naar werk

Het kabinet stelt 3,5 miljoen euro beschikbaar voor het naar werk begeleiden van mensen met psychische aandoeningen. Dit is nodig omdat mensen met een psychische aandoening van alle groepen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de meeste problemen hebben bij het vinden van een baan.
Psychiatrische-aandoening-ThinkstockPhotos.jpg
Het kabinet stelt 3

Volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma gaat het om ‘een grote en toch bijna vergeten groep binnen de Participatiewet’. Van de Wajongers en mensen in de WIA heeft 37 procent een psychische aandoening. Hetzelfde geldt voor ongeveer een kwart van alle mensen met een bijstandsuitkering.

Participatie

In Amsterdam bezocht de staatssecretaris een project waarin de gemeente, UWV en GGZ intensief samenwerken volgens een beproefde, uit de Verenigde Staten afkomstige, methodiek die mensen met een psychische aandoening in staat stelt (weer) te gaan werken of anderszins actief te zijn. Uit onderzoek komt naar voren dat werk en participatie aantoonbaar bijdragen aan een verbetering van de gezondheid bij deze groep mensen. Met als bijkomende resultaten dat de gemeente bespaart op uitkeringskosten, de zorgverzekeraar op zorgkosten en er bij de cliënt zelf sprake is van een toename van inkomsten uit werk.

Inclusieve arbeidsmarkt

Met het beschikbaar stellen van 3,5 miljoen euro wil staatssecretaris Klijnsma een impuls geven aan soortgelijke samenwerkingsinitiatieven in de arbeidsmarktregio’s. ‘Deze tijd vraagt om een inclusieve arbeidsmarkt, waar ook een plek is voor verschillen tussen mensen. Hiervoor is het echt nodig dat hulpverleners op het terrein van GGZ met gemeenten en UWV de handen ineen slaan en samen meer oog krijgen voor participatie als medicijn bij psychische klachten.’

Subsidie

UWV en GGZ Nederland gaan de komende jaren nauw samenwerken om meer mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen naar werk te begeleiden. Er komt een subsidie van 20 miljoen euro beschikbaar die de komende vijf jaar wordt ingezet voor trajecten zoals die momenteel al in Amsterdam worden uitgevoerd.

1 REACTIE

  1. Prachtig nieuws dat Jetta Klijnsma extra geld beschikbaar wil stellen om een impuls te geven aan samenwerkingsinitiatieven van GGZ, UWV en de Gemeenten, om mensen met een ernstige psychiatrische aandoening te ondersteunen bij het vinden van een baan op de reguliere arbeidsmarkt.
    Maar waarom in vredesnaam zo'n stigmatiserende foto bij het artikel geplaatst?
    Annie Aartsma

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.