Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europese regels beperken rol corporaties bij wijkbeleid

Woningcorporaties kunnen hun beoogde integrale rol in de wijkaanpak steeds moeilijker waarmaken, voorspelt Jeroen Plomp, adviseur van onderzoeksbureau Ecorys. Nieuwe regelgeving van de Europese Commissie bemoeilijkt namelijk de maatschappelijke taak die veel corporaties bij het wijkbeleid hebben, omdat staatssteun in principe niet meer is toegestaan.
Europese regels beperken rol corporaties bij wijkbeleid

Woningcorporaties kunnen in de problemen komen als ze investeren in het behouden van draagkrachtiger huishoudens in probleemgebieden, de ontwikkeling van bijvoorbeeld bedrijfsverzamelgebouwen of kleinschalige winkelzones in achterstandsgebieden.

Geen overheidssteun
Volgens de nieuwe voorwaarden van de Commissie komen ze met deze projecten dan juist niet voor reguliere steun – zoals projectsteun via het ministerie van Wonen Wijken en Integratie – in aanmerking. Daarmee kan ook de menging en levendigheid van wijken onder druk komen te staan, zo voorspelt Jeroen Plomp in een recente Ecorys-publicatie.

Kruissubsidiëring
Corporaties hebben steeds meer te maken met Europese regelgeving, ook op het gebied van staatssteun. De Europese Commissie is beducht voor oneerlijke concurrentie door zogenoemde ‘kruissubsidiëring’, overheidsgeld dat wordt aangewend ten behoeve van commerciële activiteiten.

Nieuwe woningwet
In december heeft het kabinet toegezegd aan de Commissie het functioneren van woningcorporaties en de gunstige maatregelen voor corporaties te zullen wijzigen. De nieuwe regels zijn bij een nieuw ministerieel besluit per 1 januari 2010 ingevoerd. Op 1 januari 2011 wordt een nieuwe woningwet van kracht.

Lees verder: Jeroen Plomp, Kunnen corporaties hun maatschappelijke taken in de wijkaanpak nog wel waarmaken?, Ecorys Nederland

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Ecorys Nederland

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.