Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erkennen van kunde vrijwilliger verhoogt zelfvertrouwen

Wanneer vrijwilligers begeleid worden met behulp van de interventie Erkenning Verworven Competenties - Algemene Vrijwilligerscompetenties (EVC-A) groeit hun zelfvertrouwen meer dan bij reguliere persoonlijke begeleiding. Dat blijkt uit het onderzoek Bewijs gevonden van het Trimbos-Instituut en MOVISIE. De volgende uitdaging is om dat zelfvertrouwen vast te houden.
Erkennen van kunde vrijwilliger verhoogt zelfvertrouwen
Foto: ANP

EVC-A is een interventie waarbij de kennis en kunde van vrijwilligers zichtbaar gemaakt worden. De interventie is bedoeld voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De procedure helpt hen te ontdekken welke competenties ze hebben opgedaan en concreet te benoemen waaruit dat blijkt. Ook krijgen vrijwilligers inzicht in wat ze geleerd hebben en trainingen om zich beter profileren.



Trimbos


Er was echter nog geen uitgebreid onderzoek naar de effectiviteit van EVC-A gedaan. Daarom namen ontwikkelaars Marjet van Houten en Els Hofman van MOVISIE contact op met het Trimbos-Instituut. Samen onderzochten ze gedurende drie jaar de effectiviteit van EVC-A. 26 instellingen en 257 kwetsbare vrijwilligers namen deel aan het onderzoek.



Ervaring


Het onderzoek is verdeeld in een kwantitatief en een kwalitatief deel. Voor het kwantitatieve deel werden twee manieren van begeleiding met elkaar vergeleken. In dit geval kregen 126 deelnemers EVC-A aangeboden, naast de reguliere persoonlijke begeleiding. De 131 overige deelnemers moesten een jaar wachten op de begeleiding van EVC-A. Tijdens het kwantitatieve onderzoek werden hun ontwikkelingen getoetst via diverse reguliere meetinstrumenten. Bij het kwalitatieve deel werden deelnemers regelmatig geïnterviewd over hun ervaringen met EVC-A.



Eigen kracht


De belangrijkste conclusie is dat het zelfvertrouwen van mensen die EVC-A kregen aangeboden na een half jaar meer gegroeid is dan dat van de groep die geen EVC-A kreeg aangeboden. Zelfvertrouwen leidt tot een actievere houding en openstaan voor het aangaan van nieuwe uitdagingen. Er werden nog meer indicatoren onderzocht, namelijk ‘eigen kracht’ en ‘kwaliteit van leven’. Daarvoor konden onderzoekers echter geen significant positief effect aantonen. Ook bleek dat er na twaalf maanden geen significant positief effect van EVC-A meer was te vinden, ook niet op zelfvertrouwen.



Uitdaging


Zorgen dat EVC-A wel beklijft is volgens ontwikkelaar Els Hofman dan ook een belangrijke uitdaging voor het veld en voor gemeenten. ‘De kracht van deze interventie zit in de herhaling. Deze mensen zijn nog niet in staat in hun eentje door te gaan. Het onderzoek benadrukt ook het belang van professionele begeleiding voor de effectiviteit. Tegelijk moeten we een omslag maken en ontdekken hoe men zich bij EVC-A wel langzaam kan terugtrekken. Ik ben wat dat betreft hoopvol over de gemeente Leeuwarden, waar ze snappen dat er een stevige structuur nodig is. Ze werken bijvoorbeeld ook met ervaringsdeskundigen.’



Ontwikkeling


Hofman hoopt dat het onderzoek ook andere gemeenten en aanbieders inspireert met EVC-A aan de slag te gaan. ‘Het is namelijk voor deze mensen een hele goede manier om zichzelf te ontwikkelen. Ik hoorde een verhaal van een man die nooit een diploma gehaald had, en zo trots was dat hij het certificaat aan zijn ouders kon laten zien. Dat die verhalen nu ook gestaafd kunnen worden met cijfers is heel waardevol. Dergelijk onderzoek naar projecten en interventies zou er meer mogen komen. Want we kunnen de resultaten gebruiken om de interventies nog beter te maken.’

Op 17 juni presenteren MOVISIE en het Trimbos-instituut het onderzoek op de conferentie Competenties in beeld. Kijk hier voor meer informatie over de conferentie en aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.