Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Eenzaamheid onder mantelzorgers is groot’

Langdurig zorgende mantenzorgers zijn opvallend eenzaam, dat blijkt uit een peiling onder het Nationaal Mantelzorpanel van Mezzo, de landelijke vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. De reden voor deze eenzaamheid is de verandering in de relatie met de zorgvrager en vrienden en kennissen.
‘Eenzaamheid onder mantelzorgers is groot’
Foto: ANP

43 procent van de mensen die langdurige voor een ander zorgen zijn eenzaam. Afgezet tegen het landelijke eenzaamheidspercentage van 10% zijn mantelzorgers dus opvallend eenzaam, concludeert Mezzo. Dat hoge percentage is volgens de vereniging slecht voor het welzijn en de gezondheid van mensen en wordt ook een maatschappelijk probleem. ‘In de toekomstplannen voor de langdurige zorg wordt ervan uitgegaan dat we meer voor elkaar gaan zorgen. Als je deze cijfers bekijkt kun je je afvragen of de mantelzorger wel beschikt over zo’n groot sociaal netwerk om op terug te vallen’, aldus Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo.

Vrienden

Ruim 600 langdurig zorgende mantelzorgers van het Mantelzorgpanel vulden een digitale vragenlijst in. Mezzo wil met dit panel de behoeften en meningen van mantelzorgers over actuele vraagstukken in kaart brengen. Het panel wordt meerdere keren per jaar bevraagd. Zo blijkt uit de peiling dat mantelzorgers zich eenzaam voelen doordat vrienden of kennissen de situatie of zorgen niet begrijpen. Vrienden en kennissen haken af door de situatie en mantelzorgers komen tijd tekort om sociale contacten te onderhouden.

Respijtzorg

Wanneer mantelzorgers gebruik maken van respijtzorg neemt de mate van eenzaamheid af (van 68% die enige mate van eenzaamheid ervaart naar 53%). De respondenten gaven aan dat zij het op prijs stellen als iemand hen helpt bij het uitbreiden van hun kennissenkring. ‘Gezien het grote appèl dat wordt gedaan op mantelzorgers is het van cruciaal belang dat gemeenten deze vormen van ondersteuning ruimhartig toekennen. Alleen dan is het mogelijk om langdurig en intensief voor iemand te zorgen’, aldus Hoogendijk.

1 REACTIE

 1. Blijf vooral vragen stellen aan mantelzorgers want anders komen we nooit
  achter de enige waarheid. Ik ben al jaren mantelzorger en ken de geheimen.
  Cultuur verander je niet een twee drie, ook niet met wettelijke
  maatregelen!!! De toekomst van onze kinderen is hier in het geding.
  Wie begrijpt wat ik bedoel moet maar actie nemen, ik kan niet meer, ik
  ben op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.