Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

En de boer… hij zorgde voort

Zorgboerderijen leveren zorg op maat en kunnen daardoor uitgroeien tot een heuse sector. Dat verwacht Joop Wijn, directeur MKB en Food & Agri Rabobank Nederland, op basis van een door de Rabobank gefinancierde studie naar het nut van de zorgboerderij.
En de boer... hij zorgde voort

Volgens Joop Wijn is de aandacht voor kleinschalige zorg sterk toegenomen en zijn er aanwijzingen dat hierdoor het herstelproces wordt versneld. De Rabobank-directeur wil daar nader onderzoek naar doen, ook om uit te vinden of het leidt tot minder kosten. (Beeld: Zorgboerderij de Eschrand)

Hand in hand
Volgens de Rabo-studie ‘En de boer… hij zorgde voort’ gaan zorg en landbouw steeds vaker hand in hand. De verwachting is dat het aantal zorgboerderijen fors gaat stijgen, ook omdat veel agrariërs er brood in zien. Daarbij blijken steeds meer niet-agrariërs een boerderij te kopen voor een zorgtaak.

Kwaliteitskeurmerk

Wijn ziet goede perspectieven voor de professionele zorglandbouw, maar hij waarschuwt ervoor de zorgboerderij te zien als alternatief voor grote groepen boeren. ‘Alertheid op hobbyisme is geboden.’ Hij vindt dat er een kwaliteitskeurmerk moet komen.

950 zorgboerderijen
Op de jaarlijkse open dag kwamen ongeveer 10.000 belangstellenden af. Een deel van de zorgboeren werkt biologisch. Daarom is er, voor het eerst, samenwerking met Biologica, een ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Nederland telt 950 zorgboerderijen, waar mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap terecht kunnen voor allerlei ‘landbouwactiviteiten’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.