Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Einde aan samenscholingsverbod Kanaleneiland

Het samenscholingsverbod in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is per direct opgeheven. De gemeente liet dinsdag weten dat burgemeester Aleid Wolfsen daartoe heeft besloten. Ook de zogenoemde mosquito's worden niet meer gebruikt om groepen mensen uiteen te jagen. Mosquito's zenden geluiden met een irritant hoge frequentie uit.
Einde aan samenscholingsverbod Kanaleneiland

Het samenscholingsverbod werd in september 2007 ingevoerd. Een jaar later verlengde Utrecht het verbod voor zo’n veertig jongeren. Volgens de gemeente hebben de maatregelen in de wijk zoveel succes dat de criminaliteit is gedaald, de overlast is afgenomen en de relatie tussen de probleemjongeren en straatcoaches is verbeterd.

Criminaliteitsdaling
Volgens de gemeente blijkt dat de criminaliteit in Kanaleneiland na invoering van een uitgebreid pakket aan maatregelen in 2008 met zeker 14 procent is gedaald. In datzelfde jaar daalde de specifieke jongerenoverlast van 62 procent in 2007 naar 56 procent. ‘Ook constateert de politie dat de vormen van overlast steeds lichter van aard zijn. Er is minder sprake van intimidatie, maar meer van op straat voetballende jeugd’, aldus de gemeente.

Eventuele terugval
Wolfsen is blij met de verbeteringen in de wijk. ‘Mocht onverhoopt weer sprake zijn van terugval, dan zal ik uiteraard niet aarzelen om opnieuw gebruik te maken van een zwaar middel als het samenscholingsverbod’, aldus de burgemeester.  De straatcoaches en de wijkteams die jongeren begeleiden naar werk en scholing, blijven wel actief.

Zie ook: dossier ‘De harde aanpak’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.