Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen voordeur voor demente cliënt

Je eigen voordeur meenemen naar de zorgstelling kan ervoor zorgen dat demente ouderen zich eerder thuis voelen in een instelling. Het heeft ook effect op het oriëntatievermogen, menen de initiatiefnemers van ‘True Doors’. Zij wonnen met hun idee de MSDCARE Award 2014.
Eigen voordeur voor demente cliënt
Foto: True Doors

True Doors voor dementerende ouderen is onderdeel van het afstudeerproject van Marieke van Diepen, aan de Rietveld Academie in 2007. Het afstudeerproject was niet per se bedoeld voor mensen met dementie, maar om alle bewoners van verzorgingshuizen een thuisgevoel te geven. Het idee is dat een voordeur uit het verleden van de bewoner gefotografeerd wordt. Die foto wordt vervolgens als een soort sticker op de deur van de kamer in de zorginstelling geplakt. Op deze manier kan de bewoner sneller herkennen waar zijn woning is, en wordt het thuisgevoel bevorderd.

Thuis wonen met dementie vraagt om bepaalde aanpassingen in het huis. Het is belangrijk dat de persoon zich er veilig en comfortabel voelt. Iets als een wapperend gordijn kan een gevoel van veiligheid in de weg staan en voor verwarring zorgen. Lees hier waar je op moet letten bij mensen met dementie die thuis wonen >>

Vroeger

‘Dit jaar plaatsten we veertien opplakdeuren in een zorginstelling in Tilburg, en interviewden we de bewoners. Ze bleken vaak te kiezen voor de deuren die het meest op hun eigen voordeur van vroeger leek. Toen kwam het idee naar boven om opplakdeuren van de oorspronkelijke deuren van dementerenden te maken’, legt een van de initiatiefnemers uit aan Tijdschrift voor Verzorgenden.

Ben jij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in dementiezorg? Weet je om te gaan met emoties als agressie en depressie bij de dementerende? Heb je te maken met het spanningsveld tussen professional en mantelzorger? Hoe kun jij de kwaliteit van leven van jouw dementerende patiënt blijven garanderen? Kom naar het Dementiecongres op 11 november. Lees hier meer >>

Herinneren

Uit gesprekken met cliënten en hun familieleden blijkt dat de cliënten zich vooral de voordeur herinneren tussen hun 15de en 25ste levensjaar. Er wordt dan gekeken of die voordeur er nog staat, maar True Doors heeft ook veel bestaande afbeeldingen van voordeuren uit die tijd waar bewoners ook uit kunnen kiezen.

Prijs

Het project is beloond met de MSD CARE Award 2014, een prijs bedoeld voor zorgorganisaties of particulieren met een idee dat leidt tot een kwaliteitsverbetering in de zorg en/of het welzijn van mensen met Alzheimer. True Doors won hiermee 10.000 euro waarmee ze onderzoek laten doen door het Trimbos Instituut naar de effecten van het project. ‘De reacties zijn in elk geval positief. De jury gaf ons de prijs omdat het zeer waarschijnlijk is dat het gaat werken, en ook omdat het eigenlijk een vrij simpele ingreep is, die erg veel effect kan hebben’, aldus de initiatiefnemer.

Kijk hier voor meer informatie over True Doors >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.