Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eenzaamheid ouderen wordt serieus probleem’

Eenzaamheid onder ouderen wordt in de toekomst een serieus probleem. Dat maakt demograaf Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op uit demografische ontwikkelingen voor de komende decennia.
'Eenzaamheid ouderen wordt serieus probleem'

Van alle 75-plussers in Nederland heeft vijf procent geen familiecontacten en krijgt dertien procent zelden vrienden op bezoek. In totaal gaat het om ruim 50.000 ouderen die geen familiecontacten hebben. ‘Als je naar de toekomst kijkt en die vijf procent blijft als percentage bestaan, dan groeit de groep zonder familiecontacten met tienduizenden’, aldus Latten.

Eenzaamheid
Latten wijst daarnaast op de groei van de groep mensen zonder kinderen en het feit dat ouderparen steeds minder kinderen krijgen. ‘Dat betekent automatisch dat het risico op eenzaamheid ook groter wordt.’ Als de groep boven de 75 jaar wordt vergeleken met de leeftijdsgroep dertigers blijkt dat maar twee procent geen familiecontact heeft. Eenzelfde percentage krijgt zelden vrienden op bezoek.

Taboe
Volgens directeur Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds krijgen ruim 200.000 ouderen hooguit eenmaal in de vier weken bezoek: ‘Veel van deze mensen komen ook nauwelijks de deur meer uit en vereenzamen steeds meer.’ Het Nationaal Ouderenfonds vindt eenzaamheid een groot taboe. Ouderen laten tussen de regels door vaak weten dat ze zich door de kinderen in de steek gelaten voelen.

Verwachtingen
‘Vaak zijn de verwachtingen van ouders en kinderen verschillend. De kinderen vinden misschien wel dat ze het goed doen, als je bedenkt dat ze zelf vaak kinderen hebben en een druk leven leiden. En vergeet niet, er zijn ook ouderen zonder kinderen, zij zijn afhankelijk van hun sociale contacten.’

Vergeet-ze-niet
Het Nationaal Ouderenfonds startte maandag de actie ‘Vergeet-ze-niet’ om aandacht te vragen voor eenzaamheid onder ouderen. Mensen kunnen planten kopen waarvan een euro naar het Nationaal Ouderenfonds gaat. Met de opbrengst probeert het fonds eenzame ouderen aan wat meer aanspraak te helpen. De actie is ook de opmaat voor de Nationale Vergeet-ze-niet-Dag op 1 oktober, wanneer het ook de Internationale Dag van de Ouderen is.

Zie ook het artikel: Vergeet de ouderen niet, koop een plant

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto:ANP/Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.