Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eenzaamheid bij oudere migranten is taboe

Veel oudere migranten kampen met eenzaamheid. Zorgprofessionals kunnen veel betekenen om die eenzaamheid te doorbreken. Maar je komt er moeilijk achter, want eenzaamheid is taboe. Psycholoog Bas Steunenberg over het belang van de vertrouwensband met de zorgprofessional en over de ‘sleutelfiguren’.
oudere-migrant
Zorgprofessionals zijn bij uitstek de mensen om gevoelens van eenzaamheid mee te bespreken. - Foto: Adobe stock

Oudere migranten zullen zelden klagen over een eenzaam bestaan. Ook niet als ze met psychosomatische klachten bij de huisarts zitten. Want eenzaamheid is een taboe onder migrante ouderen. ‘Er is een discrepantie tussen de contacten die oudere migranten hebben met hun uitwonende kinderen en het contact dat ze verwachten’.

Familieband

In het magazine Activiteitensector van mie schrijft psycholoog Bas Steunenberg over de relatief veel vaker voorkomende eenzaamheid onder oudere migranten. ‘Bij oudere migranten is er een sterkere gerichtheid op de eigen gemeenschap, waarbinnen de familiebanden sterk zijn en waar de zorg-rol wordt toebedeeld aan de kinderen. Maar die wonen vaak ook op een grote afstand.’

Rol professional

Migrante ouderen zijn ‘eerder oud’. Steunenberg: ‘We spreken met 55 jaar al van oudere migranten. Vaak wonen dan nog wel kinderen in huis, waarop de ouderen zouden kunnen terugvallen. Professionals krijgen hierdoor vaak de indruk dat de oudere migrant niet alleen is.’ Maar dat is dus niet zo, oudere migranten komen vaak bij de huisarts terecht met psychosomatische gezondheidsklachten. Hun situatie lijkt niet eenzaam, maar is dat vaak wel.

Professionals in zorg en welzijn krijgen steeds meer migrante cliënten. ‘De basishouding voor de professional is open staan en nieuwsgierig zijn naar ieders achtergrond en levensverhaal’, aldus Chandra Verstappen van Pharos. Lees meer>>

Vertrouwensband

Zorgprofessionals zijn bij uitstek de mensen om gevoelens van eenzaamheid mee te bespreken. Dat vraagt een sterke vertrouwensband. De wijkverpleegkundige bijvoorbeeld is goed in staat de algehele gezondheid van migrante ouderen te observeren, zegt Steunenberg. Een complicerende factor is echter dat migranten niet snel de weg vinden naar thuiszorg.

Vrijwilligers

Om contact te maken met oudere migranten zijn 3 aandachtspunten belangrijk volgens de psycholoog. ‘Het belang van persoonlijk contact en ontmoetingen in de gemeenschap is groot. Werken met vrijwilligers uit de eigen taal en cultuur is daarom belangrijk. Deze vrijwilligers zijn de zogenoemde sleutelfiguren in de migrantengemeenschap. Tot slot is het belangrijk om de ouderen persoonlijk te benaderen om ze te bewegen  mee te doen aan activiteiten en projecten.

Lees het hele artikel in het magazine Activiteitensector mei 2017>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.