Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Een veganistische wijkwerker in zijn elektrische auto sluit niet aan bij bewoners’

Mensen met een hoge opleiding hebben een hogere status en kijken neer op laag opgeleide burgers. Dat verschil leidt tot een diepe kloof die wantrouwen en verzet genereert van lager opgeleide burgers in de samenleving en naar de politiek toe. Dat stelt hoogleraar Jeroen van der Waal, die dat statusverschil onderzoekt. ‘Je hoeft als wijkwerker niet dezelfde voorkeuren te hebben, maar je moet wel voeling houden met de belevingswereld van de mensen in de wijk.’
foto Picscout
Premium

Deplorabel, onfatsoenlijk, tokkies. Zo worden mensen met een lagere opleiding, in achterstandswijken en met een ongezonde levensstijl niet zelden neergezet, stelt hoogleraar Jeroen van der Waal in zijn oratie bij de aanvaarding van zijn leerstoel Stratificatiesociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hoe ervaren de mensen deze minachting en wat is het gevolg daarvan? Dat is het onderwerp van zijn onderzoek: verklaren hoe opleidingsniveau een rol speelt in de gezondheidsverschillen en politieke voorkeuren van mensen.

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.