Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een op vijf jongeren slachtoffer van geweld

De naleving van de kinderrechten in Nederland is zorgelijk. Dat concludeert Kinderombudsman Marc Dullaert bij het verschijnen van de derde Kinderrechtenmonitor. Minder jongeren zijn dader, meer jongeren zijn slachtoffer van geweld.
Een op vijf jongeren slachtoffer van geweld
Foto: ANP XTRA

Het aantal meldingen van kindermishandeling bij het AMK is licht gestegen. Jaarlijks worden bijna 62.000 kinderen voor de eerste keer slachtoffer van seksueel geweld. Het aantal kinderen dat opgroeit in armoede is gestegen tot 604.000 in 2013. Gemeenten, die per 1 januari 2015 verantwoordelijk worden voor de preventie van kindermishandeling, kunnen veel meer doen om kinderen te beschermen, vindt Kinderombudsman Marc Dullaert. De decentralisatie van de jeugdzorg baart hem zorgen: ‘Het is de vraag of in de praktijk de toegang en de kwaliteit van zorg na 1 januari 2015 door de gemeenten is geborgd.’

Kindermonitor

Uit de Kindermonitor 2013 blijkt dat één op de vijf jongeren van 15 tot 18 jaar de dupe geworden van geweld of een vermogensdelict of vandalisme. Kinderombudsman Dullaert: ‘Deze monitor laat zien dat Nederland te kort schiet in het waarborgen van de veiligheid van kinderen.’ Daar staat tegenover dat de aanpak van jeugdige daders wel succesvol is. Het aantal minderjarige daders is met 47 procent gedaald ten opzichte van 2007. Ook verblijven er minder jongeren in een justitiële jeugdinrichting.

Er wordt onvoldoende resultaat geboekt. Zowel bij het voorkomen van kindermishandeling, als bij de zorg voor hun veiligheid nádat kinderen mishandeld zijn. Dat concludeerde de Kinderombudsman al in oktober. Lees meer>>

Kindermishandeling

De Kindermonitor laat verder zien dat het aantal geregistreerde minderjarige slachtoffers van mensenhandel is gestegen. Tien procent van de jongeren tussen de 15 en 18 jaar heeft te maken met pesten via internet. Ook is er een stijging van het aantal meldingen van kinderporno, van 19.778 naar 23.278. Er is geen signaal dat het aantal kinderen dat slachtoffer is van mishandeling, afneemt.

Armoede

Daarbij groeit ook het aantal kinderen dat in armoede leeft, constateert de Kinderombudsman: ‘Een van mijn grootste zorgen’. Ten opzichte van 2011 is het aantal minderjarigen in een huishouden met een laag inkomen toegenomen tot 604.000 in 2013. Nog eens 380.000 kinderen groeien op in een gezin met een inkomen onder het zogenoemde niet-veel-maar-toereikendcriterium. Ook groeien meer kinderen op in eenoudergezinnen. Verder is het aantal kinderen dat leeft in huishoudens met een bijstandsuitkering sinds 2009 toegenomen.

Kinderrechten

Dullaert pleit voor een kinderrechtentoets: ‘Er worden wetten gemaakt die over kinderen gaan, maar kinderen worden nergens geconsulteerd.’ Deze toets weegt bij maatregelen de belangen van kinderen. Volgens Dullaert moet de toets standaard worden uitgevoerd bij de ontwikkeling van nieuwe wet- en regelgeving. Verder moet de participatie van kinderen worden vergroot. Een goed voorbeeld daarvan is volgens Dullaert het kindpakket, de hulp van gemeenten aan individuele kinderen die in armoede opgroeien. ‘Steeds meer gemeenten vragen aan jongeren wat de inhoud van zo’n kindpakket moet zijn.’

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.