Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op drie zorgmedewerkers in 2010 bedreigd

Eén op de vier mensen wordt wel eens bedreigd of uitgescholden op de werkvloer. Vooral cliënten maken zich hier schuldig aan, maar ook collega's kunnen de boosdoener zijn. Jongeren lijken een gemakkelijker doelwit dan oudere werknemers, zo blijkt uit het onderzoek.
Eén op drie zorgmedewerkers in 2010 bedreigd

Effectory voerde het onderzoek in 2010 landelijk uit onder ruim 300.000 medewerkers uit diverse sectoren. Zorgmedewerkers worden het meest bedreigd: een op de drie maakte dat in 2010 mee. Medewerkers van woningcorporaties volgen hierna. Van hen kwam een kwart in aanraking met geweldsdreigingen. Van de winkelmedewerkers voelt 91 procent zich relatief veilig en niet tot nauwelijks bedreigd. Bouwvakkers en fabrieksarbeiders scoren het beste: slechts 4 procent zegt wel eens bedreigd te zijn.

Emotioneel
‘Zorg en wonen zijn primaire levensbehoeften. Deze vormen van dienstverlening zijn heel belangrijk voor mensen en daarom emotioneel geladen’, aldus Arne Barends, directeur van Effectory. ‘Als cliënten ervaren dat zij niet goed worden geholpen, worden zij sneller fel naar het personeel.’

Leeftijd
Jongeren tot 24 jaar hebben het meeste te maken met schelden en geweldsdreigingen op de werkvloer. Meer dan een derde kwam hiermee in 2010 in aanraking. Naarmate de leeftijd stijgt, neemt het onveilige gevoel sterk af. Van de groep 55-plussers geeft nog 18 procent aan te maken te hebben met agressie op de werkvloer.

Gemakkelijk doelwit
Volgens Barends hebben jongeren meer te maken met geweld omdat zij vaak nog geen sterke positie hebben op de werkvloer. ‘Ze zijn daarom een gemakkelijk doelwit om tegen uit te vallen, voor zowel collega’s als cliënten. Ook zijn zij, door een gebrek aan ervaring en overwicht, nog minder goed in staat om beheerst te reageren op dreigende situaties.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+welzijn op Twitter>>

Bron: Effectory/beeld: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.