Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een op drie jongeren al eerder in jeugdhulp

Van de jongeren die in het eerste half jaar 2017 jeugdhulp heeft gekregen, heeft 29 procent al eerder jeugdhulp gehad. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het totaal aantal jeugdigen in een hulptraject is iets gedaald ten opzichte van vorig jaar.
jeugdhulp
foto AdobeStock

In het eerste halfjaar van 2016 kregen 314.000 jongeren jeugdhulp in natura. In dezelfde periode dit jaar kregen ruim 311.000 jeugdigen van 0 tot 23 jaar jeugdhulp. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, dat wordt uitgevoerd om gemeenten te voorzien van informatie om hun beleid in het kader van de Jeugdwet uit te voeren. Het gaat om hulp en zorg aan  jongeren en hun ouders bij psychische, psychosociale- en gedragsproblemen, een verstandelijke beperking van de jongere of opvoedingsproblemen van de ouders.

Ambulante jeugdhulp

In 2017 ontvingen de meeste jongeren ambulante jeugdhulp op de locatie van de jeugdhulpaanbieder. Bijna 18 procent van de jongeren kreeg jeugdhulp van een wijk- of buurtteam van de gemeente. Iets meer dan 39 duizend jongeren – 12 procent –  kregen jeugdhulp met verblijf. Hiervan waren bijna 19 duizend jongeren in een pleeggezin opgenomen en 4 duizend ondergebracht in gezinsgerichte opvang. Overigens blijkt dat nog zo’n 8.600 jongeren jeugdhulp krijgen met een persoonsgebonden budget, die zijn niet meegerekend in de bovenstaande cijfers.

Migratieachtergrond

Ongeveer de helft van de jongeren met jeugdhulp was tussen 4 en 11 jaar oud. De meeste hulp komt dus bij kinderen op de basisschoolleeftijd. Verder valt op dat relatief minderen jongeren met een migratieachtergrond in 2017 jeugdhulp hebben gekregen. Bijna 53 duizend jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond jeugdhulp ontvingen jeugdhulp. Dat is 6,8 procent van alle jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond in Nederland. Dat percentage eis lager dan bij de jongeren met een Nederlandse achtergrond. Ruim 7,1 procent van hen ontving jeugdhulp.


Lilian-Linders.jpgDe jeugdzorg worstelt na drie jaar transitie nog steeds met grote problemen. Dat blijkt uit het onderzoek van het lectoraat Social Work van Fontys Hogeschool. ‘Professionals in de jeugdzorg zijn onzeker over waar hun verantwoordelijkheid begint en waar het ophoudt’, zegt lector Social Work Lilian Linders. Lees meer>>


Regionaal

Van de in totaal 311 duizend jongeren met jeugdhulp woonden er ruim 74 duizend in Zuid-Holland. Zeeland had het kleinste aantal, bijna 7 duizend Zeeuwse jongeren ontvingen jeugdhulp. De meeste jongeren in jeugdhulp kwamen uit Amsterdam (16 duizend), Den Haag (13 duizend) en Rotterdam (12,5 duizend). Wanneer je kijkt naar het aandeel jongeren met jeugdhulp ten opzichte van alle jongeren in de gemeente, dan blijken de regio’s Midden-Limburg Oost, Midden-Limburg West en Zuid-Limburg het hoogst te scoren.

Meer informatie over het CBS-onderzoek vind je hier>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.