Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Directeur Riagg Rijnmond is niet enige tegenstander van Meldcode

Jos Lamé, directeur van Riagg Rijnmond, staat niet alleen in zijn strijd tegen ‘machtsmisbruik’ van de gemeente Rotterdam. De ggz-instelling weigerde de Meldcode huiselijk geweld te ondertekenen, waarna de gemeente de subsidie stopzette. Nu verschijnt er een boekje ‘Spookrijders in de zorg’, waarin wetenschappers en praktijkdeskundigen zich achter de directeur scharen.
Directeur Riagg Rijnmond is niet enige tegenstander van Meldcode

Op 20 april dient de rechtszaak die Riagg Rijnmond tegen de gemeente aanspande wegens het stopzetten van de subsidie van 350.000 euro. Aanleiding voor het intrekken van de subsidie is het weigeren van de Meldcode huiselijk geweld. Deze meldplicht illustreert volgens de Rotterdamse ggz-instelling de toenemende grensvervaging van het overheidsbeleid in de zorg. De greep van de overheid op zorgverleners wordt steeds groter, waardoor er geen ruimte voor de professional overblijft om te handelen naar eigen inzicht.

Publieke opinie
‘Wij zijn niet tegen het inroepen van andere deskundigheid of instanties met andere bevoegdheden wanneer er gevaar dreigt voor patiënten of hun omgeving’, laat de instelling weten. ‘Maar het is belangrijk dat er een scheiding is tussen onafhankelijk professioneel handelen en de politieke of publieke opinie van het moment. We moeten voorkomen dat de diagnostiek wordt beïnvloed door het wel of niet toekennen van subsidie.’

Deskundigen
Naar aanleiding van de rechtszaak verschijnt op 14 april het boekje ‘Spookrijders in de zorg’. De Rotterdamse wethouder Kriens noemde Lamé ooit een spookrijder om zijn eenzame strijd tegen de Meldcode te illustreren. Maar zo alleen staat de directeur niet, vertelde hij in een interview met RTV Rijnmond. Verschillende hoogleraren, advocaten, psychiaters, wetenschappers en andere deskundigen uit de praktijk zetten in het boekje hun vraagtekens bij het overheidsbeleid in de zorg.

Stuitend
‘Dwang jegens zorgverleners en hun instellingen is erg. Het is een vorm van “flinksigheid” van de lokale overheid die stuitend is’, zegt Frans Vosman, hoogleraar zorgethiek aan de Universiteit Tilburg, in het boek. ‘Strikte codes en plichten zijn onmogelijk en zelfs gevaarlijk, omdat we met zulke strakke vereisten veronderstellen dat professionals op een efficiënte manier alle misstanden uit de wereld helpen. Dat kan niet’, aldus Mirko Noordegraaf, hoogleraar publiek management aan de Universiteit Utrecht.

Machtsmisbruik
Het is volgens de directeur belangrijk dat er aandacht wordt gegeven aan het feit dat er met geweld een systeem wordt ingevoerd. ‘We vragen aan de rechter of het intrekken van de subsidie machtsmisbruik is van de gemeente’, zegt Lamé in een interview met RTV Rijnmond. Maar volgens hem is de rechtszaak niet een discussie die je kunt winnen voor een rechter. ‘We zullen het er met elkaar over moeten hebben hoe je nu op een goede manier professionals de ruimte kunt geven om te werken.’

Op 14 april wordt het boekje ‘Spookrijders in de zorg’ gepresenteerd in De Unie, Rotterdam. Tijdens de presentatie zullen enkele auteurs met het publiek in debat gaan over thema’s als veiligheid, privacy en meldplicht in de zorg.

Luister hier naar het interview met Jos Lamé op RTV Rijnmond

29-03-RIAGG vs wethouder – by rtvrijnmond

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: RTV Rijnmond/Riagg Rijnmond

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.