Directe erkenning van slachtoffers draagt bij aan herstel

Geef slachtoffers van criminaliteit, geweld of een ongeval directe erkenning en begrip voor wat hen is overkomen. Daarmee help je ze hun traumatische ervaring te verwerken en voorkom je dat hun PTSS-klachten op den duur ontaarden in een stressstoornis. Dr. Peter van der Velden: ‘Geef je pas erkenning en begrip op langere termijn, dan heeft dit geen effect meer op de verwerking.’

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Geef erkenning om PTSS te voorkomen
Foto: iStock

De jeugdbeschermer die door ouders van een cliënt werd bedreigd dat haar kinderen eraan zouden gaan. De man die ’s avonds op straat werd mishandeld door een groepje jongeren. De vrouw die werd verkracht. De jongen die met zijn brommer tegen een auto opvloog en over de kop ging. De bankmedewerker die bij een overval tegen de loop van een pistool aankeek. Het afgelopen jaar was 13 procent van de volwassen Nederlanders slachtoffer van criminaliteit, geweld of een ongeval.

Longitudinaal onderzoek

Dit blijkt uit de eerste meting van het longitudinaal onderzoek naar de wisselwerking tussen posttraumatische stress symptomen (PTSS) en

0
269

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.