Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Diagnose bij kindermishandeling vaak fout’

Artsen, jeugdzorgmedewerkers en justitie schieten vaak tekort als het gaat om het vaststellen of er sprake is van kindermishandeling en misbruik. Bij de helft van zaken die het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bekeek, werd een verkeerde diagnose gesteld.
'Diagnose bij kindermishandeling vaak fout'

Dat zegt Rob Bilo, forensisch arts bij het NFI, zaterdag in het radioprogramma Argos. Door de fouten wordt kindermishandeling over het hoofd gezien of in andere gevallen onterecht vastgesteld.

Niet deskundig
‘Als het gaat om de duiding van lichamelijk letsel kun je bij een op de twee gevallen toch je twijfels hebben’, aldus Bilo. Volgens de NFI-arts ontbreekt het hulpverleners aan ‘deugdelijke medische diagnostiek’. Zo zegt hij bijvoorbeeld dat huisartsen en kinderartsen niet deskundig genoeg zijn om een goede diagnose te stellen.
 
Jaarlijks worden naar schatting 20.000 kinderen fysiek mishandeld en vijfduizend seksueel misbruikt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.