Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Depressies bij ouderen gemist: ‘Door ageism herken je mentale klachten minder snel’

Sociaal werkers zien veel ouderen, maar herkennen lang niet altijd depressies. Mede om die reden zou het wenselijk zijn als sociaal werkers in de wijk nauwer samenwerken met professionals uit de ggz, stelt Sjef van der Klein, sociaal werker bij ContourdeTwern in Tilburg.
‘Door ageism herken je de mentale klachten ook minder snel.' Foto: AdobeStock
Premium

Uit onderzoek van Amsterdam UMC blijkt dat één op de vijf 75-plussers met depressieve klachten worstelt. Bij vrouwen loopt dit aantal op tot een kwart. De klachten worden veroorzaakt door onder meer eenzaamheid, verlies of lichamelijke aandoeningen. 

Ook uit andere onderzoeken blijkt dat depressie bij ouderen een veelvoorkomend gezondheidsprobleem is. 2 tot 3 procent van de ouderen heeft zelfs een ernstige depressie. Een veel groter aantal, 15 tot 20

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

1 REACTIE

  1. Ik ben blij dat hier de aandacht op wordt gevestigd. Ook op mijn werk in een verpleeghuis kom ik dit tegen en merk dat er achter de lichamelijke klachten regelmatig het vermoeden is van psychiatrische problematiek waar binnen het werkveld te weinig mogelijkheden voor bestaan. Wanneer in een vroeger stadium depressie (of angststoornissen etc.) benoemd zouden worden kan dit veel leed voorkomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.