Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aandacht voor dementie bij Turken en Marokkanen

Marokkaanse en Turkse ouderen en mantelzorgers hebben vaak weinig kennis van dementie. Alzheimer Nederland ontwikkelde daarom een online test voor deze groep in hun eigen taal.
'Mijn moeder was laatst aan het koken en toen waren de rijst en groenten al klaar
'Mijn moeder was laatst aan het koken en toen waren de rijst en groenten al klaar

In Nederland hebben 260.000 mensen dementie. Ruim 10 procent van deze mensen is van niet-Westerse afkomst. Het gesprek over dementie komt bij deze groep maar moeilijk op gang, meent Alzheimer Nederland. ‘De generatie die nu te maken krijgt met geheugenproblemen kent dementie niet in het land van herkomst. Ook kunnen zij door taalproblemen niet altijd goed de informatie over dementie begrijpen’, legt gerontoloog Nieke van Wezel uit.

Geheugenklachten

Ook gaan de symptomen van dementie gepaard met schaamte en ongemak, weet ze. ‘Je verliest je persoonlijkheid en gaat soms rare dingen doen.’De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Meestal heeft de partner of ander familielid een ‘niet-pluisgevoel’ door vaak subtiele geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter.

Signalen

Gerontoloog Nienke van Wezel en neuropsycholoog Gözde Duran ontwikkelden daarom een online test voor Turken en Marokkanen die zich zorgen maken over hun geheugen of dat van een familielid. Met deze test, kan de gebruiker erachter komen of het ‘niet-pluisgevoel’ klopt. Hij bekijkt tien korte filmpjes waarmee de gebruiker een duidelijk beeld krijgt over de meest voorkomende signalen van dementie. Na ieder filmpje geeft hij aan hoe herkenbaar de situatie is.

Het zo vroeg mogelijk vaststellen van dementie is belangrijk. Dit zijn belangrijke signalen van dementie >>

Advies

De test geeft geen diagnose, maar na het bekijken van alle filmpjes krijgt de gebruiker wel een advies op basis van de antwoorden die hij heeft ingevuld. ‘Wanneer de gebruiker de filmpjes niet vaak als herkenbaar heeft aangemerkt, is er geen reden om naar de huisarts te gaan, maar bieden we wel een brochure aan in de gewenste taal’, zegt Van Wezel. ‘Vindt de gebruiker de filmpjes vaak of heel vaak herkenbaar, dan adviseren wij hem naar de huisarts te gaan met de uitslag van deze test. De filmpjes kunnen helpen om het niet-pluisgevoel beter onder woorden te brengen.’

Onzekerheid

Het zo vroeg mogelijk vaststellen van dementie is belangrijk. Vaak leven mensen met geheugenproblemen al een tijd in onzekerheid, stelt Alzheimer nederland. Een duidelijke diagnose kan rust geven. En er kan snel gestart worden met een behandeling om de ziekte te stabiliseren, vertragen of te verzachten. Ook kunnen mensen in een vroeg stadium van dementie zich beter voorbereiden op wat komen gaat; welke zorg ze in een later stadium willen en waar ze willen wonen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.