Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dementerende net wat beter af in kleinschalige woonvorm

Bewoners zijn in een kleinschalige woonomgeving wat beter af, maar traditionele verpleeghuizen presteren op veel zaken op hetzelfde niveau. Beide hanteren vaak een aanpak met vertrouwde zorg door bekende gezichten, zo blijkt uit promotieonderzoek van Selma te Boekhorst.
Dementerende net wat beter af in kleinschalige woonvorm

Te Boekhorst onderzocht wat kleinschalig wonen niet precies typeert en wat het effect ervan is op bewoners, mantelzorgers en verzorgenden. Ook vergeleek ze kleinschalige woonvormen met moderne, maar traditionele verpleeghuizen. Uit haar onderzoek blijkt dat kleinschalig wonen niet zozeer wordt bepaald door de fysieke omgeving, maar door de manier waarop de zorg voor bewoners is georganiseerd. De kern van kleinschalig wonen is het bieden van een permanent thuis met vertrouwende gezichten en vaste verzorgenden.

Sociale steun
Mantelzorgers knappen op na opname van hun familielid in welk type verpleeghuiszorg dan ook. Hun psychische gezondheid blijft wel zorgwekkend. Voor verzorgenden heeft werken in een kleinschalige woonvorm positieve effecten op het welzijn. Reden hiervoor zijn lagere werkeisen, meer autonomie en meer sociale steun.

Het beste
Misschien, zo concludeert Te Boekhorst, moet toekomstige verpleeghuiszorg voor mensen met dementie bestaan uit het beste dat zowel kleinschalig wonen als traditionele verpleeghuizen te bieden hebben.

Selma te Boekhorst promoveert op vrijdag 21 januari aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De titel van haar proefschrift is ‘Group living homes for older people with dementia. Concept and effects’.


Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter

Bron: VU medisch centrum/Trimbos-instituut, foto: Hogewey/KopArt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.