Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Demente ouderen krijgen massaal anti-psychotica’

Steeds vaker worden agressieve ouderen gedrogeerd met medicijnen die niet voor hen bedoeld zijn. Verpleeghuizen hebben hun handen vol aan demente ouderen die agressief gedrag vertonen. Verpleegkundigen hebben moeite om de ouderen rustig te krijgen en dringen er bij artsen op aan om anti-psychotica voor te schrijven. Het NCRV-programma 'Altijd Wat' maakte een reportage in een verpleeghuis in Tiel.
'Demente ouderen krijgen massaal anti-psychotica'

‘Wanneer een verzorgende voor je staat vol frustratie en wanhoop, dan doe je eigenlijk iets wat je liever niet doet’, zegt een verpleegarts in de uitzending. Vaak wordt het middel Haldol voorgeschreven. Een anti-psychoticum dat massaal aan demente ouderen wordt voorgeschreven. Het gevaar van dit middel is de bijwerkingen als een toegenomen kans op beroertes, longontsteking en vroegtijdig overlijden.

Bekijk de uitzending van ‘Altijd wat’:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bron: NCRV Altijd Wat

2 REACTIES

  1. mijn moeder is bijna dood gegaan aan het gebruik van haldol omdat zij erg in de was door een blaasontsteking was die haar gegeven. Toen dit na een tijd weer gebeurde en ik had gewaarschuwd dat ze geen haldol mocht hebben in verband met deze eerdere ervaring is die haar toch weer gegeven met als gevolg dat zij de volgende middag rond 16.00 uur begon te ontwaken en laten wij nou net die tijd komen. ze hadden hart filmpjes e.d. gemaakt omdat zij de verpleegkundige het wel heel erg eng was. Nou vraag ik je waarom luisteren ze niet naar familie en doen wat ze zelf willen. nu na 1,5 jaar leeft zij nog op een afdeling voor demente bejaarden. en gelukkig!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Het is bijzonder treurig als je dit leest,dat men mensen chemisch uitschakelt om met hen om te kunnen gaan. Zo ver zijn we van elkaar vervreemd geraakt dat we dit al doen. Dementie is mi het terug trekken van het waarnemend bewustzijn. Dat wil met andere woorden zeggen dat het controlerende bewustzijn zich terug trekt en de mens die dit overkomt de grip geleidelijk op zijn denken kwijt raakt.Dit heeft grote gevolgen voor zijn dagelijks handelen en communiceren met anderen. Hij/zij zal vanuit een ander perspectief de wereld om hem/haar heen beschouwen. Wij zullen extra aandacht aan hen moeten geven en meedogend en behulpzaam zijn om deze fase door te komen. Het zal niet beter worden. We zullen geduld moeten hebben,en daar begint het te wringen in onze haastige maatschappij.
    Het kan anders ,ik heb het zelf gezien en ervaren en aan mee mogen werken,ook in een intramurale voorziening met weinig personeel. Het heeft mi ook iets te maken met de innerlijke overtuiging van de werkers,hoe sta je in je werk en ben je bereid je dienstbaar aan je medemensen op te stellen. Dat is een ethisch uitgangspunt, dus niet alledaags maar mi een interessante optie om ook eens te onderzoeken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.