Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dekker onderzoekt of pestbeleid voldoet

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs gaat bekijken of scholen meer moeten doen tegen pesten. Nu al hebben veel scholen een protocol tegen pesten, maar Dekker wil weten wat dat precies om het lijf heeft. Mocht er niet genoeg worden gedaan, dan wil hij overwegen zo'n protocol of een lesprogramma tegen pesten te verplichten.
Bloemen bij de spoorwegovergang in Staphorst waar een 15-jarig meisje zelfmoord heeft gepleegd
Bloemen bij de spoorwegovergang in Staphorst waar een 15-jarig meisje zelfmoord heeft gepleegd

Dat zei Dekker vrijdag na afloop van de ministerraad. ‘We gaan kijken of er wellicht meer nodig is om te zorgen dat scholen hier bewust mee omgaan.’ De staatssecretaris verwacht dat hij na de jaarwisseling kan inschatten of en wat er nodig is.

Omgang

Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat we allemaal de ogen open moeten houden en moeten opletten hoe we met mensen omgaan. ‘Ieder protocol is papier als het niet gebruikt wordt’, waarschuwde hij.

Onderzoek
Het onderzoek zal worden gedaan door de inspectie. Die houdt nu al in de gaten wat scholen doen tegen pesten. Ze hebben echter geen sanctie voor scholen die niets doen om de problemen tegen te gaan. Dekker gaat daarnaast met scholen en experts in overleg om te zien wat de beste aanpak is. Hij benadrukte dat scholen zelf ruimte moeten houden voor hun eigen aanpak.

Zelfmoord
Dekker onderneemt actie omdat hij geschrokken is van een aantal incidenten. In november pleegde de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte zelfmoord. In een afscheidsbrief aan zijn ouders liet hij weten het pesten en treiteren beu te zijn. Dinsdag sprong een 15-jarige meisje uit Staphorst voor de trein. Er wordt nog onderzocht of dat ook met pesten te maken heeft.

Fatsoen

Maar Dekker refereerde ook aan de zaak van de doodgeslagen grensrechter. Hij sprak van een ‘gebrek aan fatsoen’. Een gebrek aan regels is er volgens hem niet. ‘Je kunt wel een pestprotocol verplichten, maar als dat enkel in een la ligt, schieten we er ook niets mee op. Het gaat erom dat scholen hier bewust mee aan de slag gaan.’

Ombudsman

Het wordt tijd dat er echt werk wordt gemaakt van een aanpak van pesten, vindt Kinderombudsman Marc Dullaert. ‘Na elk incident laait de maatschappelijke discussie over pesten weer op, om na een paar weken weer stil te vallen’, aldus Dullaert. Hij wil in gesprek gaan met kinderen, onderwijsorganisaties en pestdeskundigen om de problematiek van pesten in Nederlandse scholen aan te pakken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.