Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘De Krom snapt niets van bijstandsontvangers’

Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken snapt niets van mensen in de bijstand. 'Het is ongelooflijk dat deze staatssecretaris blijkbaar geen idee heeft waarover hij het heeft.' PvdA-Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma heeft dat vrijdag gezegd in reactie op een brief die de VVD-staatssecretaris donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook voorzitter René Paas van Divosa, de vereniging van sociale diensten, heeft kritiek.
'De Krom snapt niets van bijstandsontvangers'

Volgens De Krom zijn veel bijstandsgerechtigden onvoldoende gemotiveerd om een baan te vinden en zitten de gemeenten hen te weinig achter de broek. Ze willen alleen een baan waar ze ‘zin in hebben’ en willen niet te lang reizen naar hun werk. De Krom baseert zich op een onderzoek dat hij heeft laten uitvoeren.

Fout beeld
Volgens Klijnsma vergeet De Krom dat mensen niet voor niets in de bijstand zitten. ” Alsof die mensen van hun minimale uitkering zitten te genieten. Dat is zo’n fout beeld.’ Ook Paas vindt dat De Krom overdrijft. Zijn brief is aanzienlijk scherper van toon dan het onderzoeksrapport, vindt de Divosavoorzitter. Veel bijstandsontvangers zijn wel gemotiveerd en hebben geen dwang nodig. Anderen maken door lichamelijke of psychische beperkingen zo weinig kans op werk dat sancties niet helpen, zegt hij.

Werkgevers
Klijnsma, zelf ex-staatssecretaris van Sociale Zaken, vindt het belangrijk dat bijstandontvangers weer aan het werk komen, maar dat is volgens haar niet zo simpel. Werkgevers nemen hen vaak liever niet aan. ‘En dan toch deze mensen wegzetten omdat uit een enquête blijkt dat ze liever geen lange reistijd hebben, vind ik onfatsoenlijk. Zo plakt de VVD etiketten op mensen.’

Gemeenten
Paas bestrijdt dat de gemeenten te weinig doen aan handhaving. Uit onderzoek van Divosa blijkt dat 70 procent van de gemeenten vorig jaar de handhaving heeft aangescherpt. Dat bijstandontvangers opzien tegen een tijdelijke baan, zoals De Krom zegt, komt volgens Paas doordat ze daarna een nieuwe uitkering moeten aanvragen en bang zijn dat ze dan tijdelijk zonder inkomen zitten. Divosa wil dat aan dit probleem iets gedaan wordt. Wel is Paas het met De Krom eens dat het geen belemmering mag zijn voor het aanvaarden van tijdelijk werk. ‘Elk uur dat je zelf werkt, is er één.’

Bron: ANP/ ANP Photo Robert Vos

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.