Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘De jeugdhulp heeft ook een Johan Remkes nodig’

Hebben we het over de effectiviteit van jeugdhulp, dan ligt het onderzoeksveld nog zo goed als open. Dat stelt Jolanda Mathijssen, sinds vorige maand bijzonder hoogleraar Zorg voor Jeugd aan de Tilburg University. ‘Vooral de langetermijneffecten hebben we nog lang niet in kaart.’
Jolanda Mathijssen, bijzonder hoogleraar Zorg voor Jeugd: ‘Het aantal verwijzingen van kinderen naar de hulpverlening zegt niets over hoe de kwaliteit en effectiviteit ervan is. '
Premium

De leerstoel van Mathijssen richt zich op kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders of verzorgers, die behoefte hebben aan ondersteuning bij opvoed- en opgroeivraagstukken. In haar onderzoekswerk focust Mathijssen voornamelijk op de effectiviteit van jeugdhulp, met name op onderzoek naar de rol van opvoeding en gezinsfunctioneren in preventie en behandeling van psychosociale problematiek bij kinderen.

Precies dezelfde doelen

Zelf verdiept Mathijssen zich al sinds

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

1 REACTIE

  1. Wat zou ik graag met zo’n ‘Johan Remkes voor de jeugdzorg’ meedenken (ik ben zelf geen Johan Remkes..):
    – de decentralisatie heeft de sector niet dichter bij de burger gebracht, maar dichter bij het (gemeente)bestuur: wat zijn hiervan de gevolgen?
    – de sociale sector heeft altijd meer wensen dan er (financieel) mogelijk zijn. De sector is erg goed in het signaleren van knelpunten en problemen. Dat hoort bij de aard van het werk. Het is een dualiteit tussen bestuur en uitvoerders/professionals die er voor moet zorgen dat er keuzes gemaakt worden. Uiteindelijk beslist het bestuur daarover. Het is dan wel verder aan de professional om hier verdere invulling en uitvoering aan te geven (het bestuur dient zich daar niet direct mee te bemoeien).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.