Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De beleving van dementie

Van de mensen die dementeren kan niemand vertellen hoe het is om niet meer te kunnen vertellen. Huub Buijssen wil het verhaal van dementie, de beleving en de gevolgen, vertellen via schrijvers van literaire boeken.
De beleving van dementie

De schrijvers hebben allen dementie van dichtbij meegemaakt en kunnen als geen ander weergeven ‘hoe het voelt als je verstand centimeter voor centimeter weglekt en ten slotte vervliegt’.

Buijssen is psychogerontoloog en klinisch psycholoog. Hij heeft in de loop der jaren zo’n 160 literaire fragmenten verzameld, waarop dit boek is gebaseerd. Door de literaire capaciteiten van de schrijvers te gebruiken, weet Buijssen een intens beeld te schetsen van hoe dementie door de mensen zelf wordt beleefd en hoe de naasten de ziekte doorstaan. De auteur komt daarmee dicht bij de belevingswereld van mensen die getroffen worden door dementie.

 
Buijssen beschrijft wat dementie eigenlijk is. Vervolgens komen de symptomen langs, zoals nachtelijk spoken, wegvallen van remmingen, agressiviteit, maar ook vervreemding en decorumverlies. Buijssen wijdt een apart hoofdstuk aan de beleving van dementie en beschrijft wat de mogelijkheden zijn om te communiceren. Ook geeft hij tips over hoe om te gaan met het probleemgedrag. De combinatie van literatuur en informatie is even doeltreffend als aangrijpend.
 
Auteur:  Huub Buijssen
Uitgever:  Het Spectrum, Utrecht, 2008
ISBN:  978 90 274 5554 3
Prijs:  € 14,95

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.