Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Critici maken gehakt van wet euthanasie bij voltooid leven

Er is meer kennis nodig om het wetsvoorstel ‘Uit vrije wil’ aan te nemen. Dat vinden de meeste deskundigen die woensdag door de Tweede Kamer werden gehoord over een wetsontwerp voor stervenshulp aan mensen die klaar zijn met het leven.
Critici maken gehakt van wet euthanasie bij voltooid leven

Hoe groot is die groep en wat gaat er schuil achter dat doodsverlangen? Onderzoek eerst eens om welke mensen het gaat die een einde aan hun leven willen maken, omdat ze hun leven voltooid vinden. Vrijwel alle deskundigen die door de Tweede Kamer werden gehoord vonden het voor een nieuwe euthanasiewetgeving nog veel te vroeg, zo meldt dagblad Trouw.

Uitzichtloos
Het wetsontwerp is van het burgerinititatief ‘Uit vrije wil’ en moet naast de bestaande euthanasiewetgeving, mensen vanaf 70 jaar de mogelijkheid geven om zelf te bepalen hoe en wanneer zij sterven. Het criterium ‘ondraaglijk en uitzichtloos lijden’ is hier niet van toepassing. Bij de huidige euthanasiewet moet een arts wel bepalen of er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Het burgerinitiatief vindt dat mensen die klaar zijn met het leven niets aan deze wet hebben.

Ondermijnen
Ethici, juristen, artsen en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties hebben tijdens de hoorzitting gehakt gemaakt van het voorstel, meldt de krant. Het belangrijkste tegenargument was dat een nieuwe wet de bestaande zal ondermijnen, omdat de nieuwe wet een veel gemakkelijker traject naar de dood biedt.

Ouderdomskwalen
Volgens de voorzitter van de hoorzitting ligt het probleem niet bij de reikwijdte van de euthanasiewet, maar bij de manier waarop de wet wordt toegepast door artsen. De artsenorganisatie KNMG heeft haar standpunt inmiddels verschoven: zij vinden dat een opeenstapeling van ouderdomskwalen (niet meer kunnen zien, horen of lopen) voldoende kan zijn voor euthanasie of hulp bij zelfdoding.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Trouw/Foto: ANP/Lex van Lieshout

2 REACTIES

  1. Ik vind dat ouderen als ze genoeg van het leven hebben moeten kunen uitstappen, je kunt nog zoveel zorg geven, waar geen geld voor is, of nog zoveel familie aandacht, maar op een gegeven moment wil je niet meer. Ik wewrk in de zorg en zie soms schrijnende gevallen, ik zou die mogelijkheid willen hebben als ik oud was om met een pil uit te kunnen stappen.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.