Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corona: Nederland initiatievenland

Nederland is een behulpzaam land, blijkt uit de talloze initiatieven die sinds de coronacrisis zijn opgestart. Zorg+Welzijn verzamelde een boeket aan prijzenswaardige initiatieven.
In Amsterdam Zuid is het buurthuis net zo kleurrijk als de bewoners van de buurt. Foto: Picscout

Tovertafelspellen vrij toegankelijk

Zorgorganisaties die een Tovertafel in huis hebben, krijgen gratis toegang tot alle spellen. De tovertafel is een kastje dat aan het plafond wordt bevestigd en spellen op een gewone tafel projecteert. Als je met je handen over de tafel gaat, reageren de projecties daarop. Er zijn spellen ontwikkeld voor mensen in een midden tot laat stadium van dementie, voor volwassen met een verstandelijke beperking en kinderen met een autismestoornis. Het is ook nog steeds mogelijk om de Tovertafel te kopen en te laten installeren, al dan niet op afstand.

Coronahuis voor ggz-cliënten

In Nijmegen en Wolfheze zijn er afdelingen waar ggz-cliënten met een coronabesmetting opgenomen kunnen worden. In Brabant neemt de vraag naar acute psychiatrische hulpverlening toe, omdat de mensen thuis op elkaar lip zitten en last hebben van stress door de corona dreiging. Pro Persona probeert uit alle macht opnames te voorkomen. Daarom wordt in de ambulante teams voorrang gegeven aan de behandeling van crisisgevoelige patiënten.

Voor opa en oma

In opdracht van Cultuurkust schreef kinderliedjesschrijver en kleinkunstenaar Jasper Smit het lied Oma ik ben er voor alle kinderen die nu hun opa of oma missen, omdat ze even niet bij hen langs kunnen. Smit: ‘Normaal gesproken schrijf ik liedjes over de kleine gebeurtenissen in het normale leven van een kind. Ik vind het nu lastig om over normale onderwerpen te schrijven. Ik hoop dat dit liedje doet wat ik met al mijn liedjes probeer te doen: kinderen laten weten en laten voelen dat ze er met hun gevoelens en problemen niet alleen voor staan.’

Een andere manier om oma te bereiken is via Omapost. Een initiatief dat al langer bestaan, maar dat nu een aparte coromapost pagina heeft gemaakt. Op deze website kun je een kaartje naar oma sturen. Heb je geen eigen oma, dan kunnen de medewerkers van de website je koppelen aan een voor jou nog onbekende oma.

Laptops voor scholen

Er zijn steeds meer berichten van kinderen die kwijt zijn, omdat leraren geen contact met ze kunnen krijgen. Dit heeft onder andere te maken met gezinnen waar geen laptops beschikbaar zijn voor online onderwijs. Kinderen uit armere gezinnen hebben vaak geen speciale laptop thuis waar ze onderwijs op kunnen krijgen. Daarom zamelt #laptopsvoorscholen (oude) laptops van bedrijven in om die vervolgens bij scholen en leerlingen te krijgen.

Dank aan de zorg

Op de website Dank aan de Zorg laten mensen berichtjes achter voor mensen die in de zorg werken. Medewerkers van de website zorgen dat de berichtjes aankomen bij de zorgmedewerkers in ziekenhuizen. De website, www.thankyoucaretakers.com, wordt in elf landen gebruikt. Bekijk hier de Nederlandse versie.

Vergelijkbaar is het initiatief van ouderenbond ANBO. Zij steken thuiszorgmedewerkers een hart onder de riem. Via hun website kunnen cliënten hun favoriete thuiszorgmedewerker nomineren. Daarnaast zet de ANBO elke dag tien genomineerden in het zonnetje en bieden ze hen een chocoladehart aan.

Lees al onze artikelen over corona hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.