Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Competenties duidelijker bij vrijwilligerscentrale

Over welke competenties moet men beschikken om goed te kunnen functioneren in een vrijwilligerscentrale? ‘Met de komst van de nieuwe basisfuncties voor vrijwilligersondersteuning is het belangrijk profielen op te stellen die daarbij horen’, zegt Ronald Hetem van kenniscentrum MOVISIE.
Competenties duidelijker bij vrijwilligerscentrale

Door Alexandra Sweers – De competentieprofielen die men tegenwoordig gebruikt, zijn vaak gebaseerd op oude profielen en zijn overal verschillend. Daarin staat welke vaardigheden iemand onder de knie moet hebben. Hetem: ‘Wij ontwikkelen nieuwe profielen die aansluiten op de werkzaamheden van medewerkers van vrijwilligerscentrales.’

Specifiek
‘Nu herkennen de medewerkers van de centrales zich niet in de gangbare profielen voor het welzijnswerk. Daarvoor zijn de werkzaamheden van medewerkers van vrijwilligerssteunpunten te specifiek. Een duidelijk functieprofiel geeft een indicatie van de zwaarte van de functie en daar kan ook een salaris indicatie aangehangen worden’, aldus Hetem.

Ontwikkelingen
Werken bij een vrijwilligerscentrale is anders dan bij een welzijnsstichting, stelt Hetem. ‘De centrales ondersteunen en adviseren vrijwilligersorganisaties en worden door gemeenten aangestuurd. Dat vraagt om bepaalde competenties van de medewerkers, zoals het meegaan met ontwikkelingen.’Hetem geeft als voorbeeld de maatschappelijke stages die worden ingevoerd. Hetem: ‘Scholen moeten die stages straks gaan aanbieden. Dit moet wel georganiseerd worden en daarvoor worden vrijwilligerscentrales ingeschakeld die daarbij helpen.’

Aanvulling
De specialisten van MOVISIE hebben samen met de centrales het profiel ontwikkeld. Dat is bijvoorbeeld te gebruiken bij het aannamebeleid van de vrijwilligerscentrales. Wanneer mensen solliciteren is een duidelijke omschrijving beschikbaar, waar een sollicitant aan moet voldoen. Daarnaast is het competentieprofiel ook een aanvulling op sociale opleidingen. Zo beschikken de afgestudeerde studenten straks over de juiste vaardigheden, aldus Hetem. De eerste fase van het project is inmiddels afgerond. ‘Hierna worden de nieuwe profielen voorgelegd aan de vrijwilligerscentrales die vervolgens kunnen reageren. Deze reacties verwerken wij en daarna krijgen de sociale partners de profielen te zien. Uiteindelijk ontstaat er dan een duidelijke richtlijn’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.