Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Commissie: wijkenaanpak meer burgergericht

Te veel lopende projecten, bureaucratie, controlezucht van de overheid en te weinig vertrouwen in burgerinitiatieven staan duidelijke resultaten voor de wijkenaanpak in achterstandswijken in de weg. Dat stelt de visitatiecommissie in een rapport, dat donderdag aan minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) is overhandigd.
Commissie: wijkenaanpak meer burgergericht

Als de overheid zich dienstbaarder opstelt aan de burger en minder zelf regelt en uitvoert, zullen inwoners van de zogenoemde krachtwijken vaker initiatieven nemen om de leefbaarheid te vergroten. In enkele van de door de overheid in 2008 aangewezen 40 wijken in 18 steden die leefbaarder moeten worden, gebeurt dit goeddeels al wel.

Stage

Zo is de visitatiecommissie onder meer positief over Schiedam, waar ‘veel energie’ wordt gestoken in ‘boeiende projecten’ zoals een werkmakelaar die stageplekken voor scholieren regelt in de wijk Nieuwland. Maar in alle ‘Vogelaarwijken’ moet de burger meer centraal komen te staan.

Fondsen

Verder adviseert de commissie dat lokale verantwoordelijken duidelijke doelstellingen formuleren en slechtlopende projecten schrappen om meer succes te boeken. Ook zouden het bedrijfsleven en fondsen als nieuwe financieringsbronnen moeten worden aangeboord. Maar die zouden ook zelf profijt moeten hebben van deelname aan de projecten.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.