Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Coalitie Erbij’ tegen eenzaamheid

Dertien organisaties zoals De Zonnebloem, het Rode Kruis en Humanitas hebben zich verenigd in de 'Coalitie Erbij'. Ze willen gezamenlijk maatregelen ontwikkelen om eenzaamheid onder mensen tegen te gaan.
'Coalitie Erbij' tegen eenzaamheid

De instellingen hebben dat woensdag bekendgemaakt. In de brochure ‘Kom erbij!’, die in januari verscheen, beschrijft de ‘Coalitie Erbij’ haar doelstelling en taken. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een miljoen Nederlanders sterk vereenzaamd is. Het is ook bekend dat eenzame mensen vaker ziek zijn en een groter beroep doen op gezondheidszorg en hulpverlening.

Dertig procent
Met name onder ouderen komt eenzaamheid vaak voor. Volgens de auteurs van het boek ‘Zicht op eenzaamheid’ (2007) is zelfs dertig procent van de volwassen Nederlanders voelt zich matig of erg eenzaam.

Cursussen
Zowel De Zonnebloem als het Rode Kruis ontwikkelen al initiatieven die eenzaamheid moeten tegengaan. Zo nemen jaarlijks een flink aantal jongeren deel aan de cursus ‘Vrienden maken kun je leren’ van het Rode Kruis. Deelnemers voelen zich na afloop minder eenzaam en ervaren meer positieve en minder negatieve gevoelens. In 2010 hoopt het Rode Kruis met deze cursussen in veertig steden zo’n 800 deelnemers te bereiken.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.