Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leden wijkteams verliezen rechten door beleid gemeenten

Medewerkers van sociale wijkteams zijn de dupe van het beleid van gemeenten sinds die verantwoordelijk zijn voor de volledige zorg voor de jeugd, de Wmo en langdurige zorg. Medewerkers worden ontslagen en krijgen daarna slechtere arbeidsvoorwaarden. CNV Zorg & Welzijn roept medewerkers daarom op om hun nieuwe contract te laten checken.
wijkteam-fotolia.jpg
Medewerkers van sociale wijkteams zijn de dupe van het beleid van gemeenten. - Foto: Fotolia

Veel gemeenten in Nederland die sociale wijkteams opzetten, kiezen ervoor om deze onder te brengen in een nieuwe stichting. Dat betekent dat de medewerkers uit de wijkteams, die veelal uit andere organisaties (zoals welzijnsorganisaties, jeugdzorg, maatschappelijk werk en wijkverpleging) komen, op papier een nieuwe werkgever krijgen.

Arbeidsovereenkomst

Volgens CNV Zorg& Welzijn krijgen ze hierbij vaak ook een nieuwe arbeidsovereenkomst voorgelegd. De vakbond adviseert medewerkers hun nieuwe contract te laten toetsen en vooral om niet zelf hun dienstverband te beëindigen. Doe ze dit wel, verliezen medewerkers namelijk al hun opgebouwde rechten.

Verplichtingen

CNV Zorg & Welzijn laat weten dat wanneer de werkzaamheden bij de nieuwe werkgever een voortzetting zijn van de functie die je voorheen ook al vervulde, er sprake is van opvolgend werkgeverschap of overgang van onderneming. De gemeente omzeilt met het oprichten van een stichting de verplichtingen die voorkomen uit de wet- en regelgeving. Voorheen hadden zij een overeenkomst met de oude werkgever en nu met de nieuwe stichting.

In negen van de tien gemeenten kampen de sociale wijkteams met onvoldoende capaciteit, blijkt uit onderzoek van Movisie. De werkdruk is te hoog en de caseload van de wijkteamleden te zwaar. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.