Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA: druk om te gaan werken beknelt zorg

Het CDA waarschuwt dat het streven om mensen zo veel mogelijk aan het werk te helpen de opvoeding van kinderen in de knel kan brengen. Ook mensen die voor elkaar willen zorgen, kunnen erdoor in de problemen komen. Dat staat in de dinsdag gepresenteerde discussienota Verantwoordelijkheid en zorg voor elkaar van Tweede Kamerlid Eddy van Hijum van de regeringspartij.
CDA: druk om te gaan werken beknelt zorg

Het minderheidskabinet van VVD en CDA wil dat meer mensen gaan werken en ook langer aan de slag blijven om de kosten van de toenemende vergrijzing op te vangen. Maar volgens Van Hijum ‘moet de overheid zich realiseren dat een te groot accent op arbeidsmarktparticipatie ten koste kan gaan van de (tijd voor) de opvoeding en mantelzorg; zaken die de kwaliteit van de samenleving raken’.

Mantelzorg
Volgens de CDA’er moeten mensen wel gestimuleerd worden om meer en langer te gaan werken. Maar hij vreest dat plannen van het ministerie van Sociale Zaken gaan botsen met het beleid van het ministerie van Volksgezondheid. Hij wees erop dat vooral de kosten in de zorg stijgen. Om deze op te vangen wordt nu vaker eerst gekeken of familie en andere naasten zorgbehoevenden kunnen helpen. Maar mantelzorg wordt volgens Van Hijum lastig als dezelfde mensen de arbeidsmarkt opgejaagd worden.

Uitkering
Voor de christendemocraten is de keuze om voor elkaar te zorgen heel belangrijk. Partijvoorzitter Ruth Peetoom benadrukte bij de presentatie van de discussienota dat uitgangspunt voor het CDA is ‘dat je niet alleen voor jezelf leeft’. De partij sprak zich zaterdag op het Voorjaarscongres ook uit tegen een plan van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) om alleenstaande AOW’ers die samenwonen met hun volwassen kind te korten op de uitkering.

Kleinkinderen
Volgens Van Hijum kiezen steeds meer gezinnen ervoor opa, oma of beiden in huis te nemen. Grootouders kunnen op hun kleinkinderen letten terwijl vader en moeder werken en andersom worden ook opa’s en oma’s door hun kinderen geholpen.

Professionele hulp
‘Mensen zouden er financieel niet voor gestraft moeten worden als zij er voor kiezen om korte of lange tijd gezamenlijk een huishouden te vormen om onderling zorg te kunnen verlenen’, aldus van Hijum. Ook kunnen de bezuinigingsplannen van Kamp volgens de CDA’er tot extra zorgkosten leiden, omdat in plaats van mantelzorg professionele hulp nodig is.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: Foto: ANP/Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.