Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Canon Sociaal Werk ‘revolutionair vernieuwd’

Hans Martin Don, de Eindhovense wethouder voor zorg en welzijn, lanceerde dinsdag de nieuwe Canon Sociaal Werk tijdens het jubileumcongres van Fontys Hogeschool Sociale Studies. In 50 hoofdstukken geeft de digitale canon - www.canonsociaalwerk.eu/nl - de belangrijkste mijlpalen weer in de geschiedenis van het Nederlandse en Vlaamse sociaal werk.
Canon Sociaal Werk ‘revolutionair vernieuwd'

De canon begint bij het vroegmiddeleeuwse Concilie van Tours en eindigt bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (2007) Tot 1900 beschrijft de canon in twintig hoofdstukken de opkomst van de zorg voor armen en bijzondere groepen zoals psychiatrisch patiënten, gevangenen, kinderen en jongeren.

Sociale professies
In de negentiende eeuw worden armoedebestrijding en zorg steeds meer onderwerp van politieke discussie en professionalisering. De canon brengt het ontstaan van de moderne sociale beroepen in beeld als het maatschappelijk werk, wijkverpleging en sociaal cultureel werk.

Sociale voorvechters
In de twintigste eeuw gaat de ontwikkeling van de sociale professies verder met de opkomst van de verslavingszorg, woonmaatschappelijk werk, opbouwwerk en vormingswerk. De canon beschrijft de rol van sociale voorvechters als Jaap Cramer en Jo Boer (Stichting Opbouw Drenthe), Hilda Verwey-Jonker en Marie  Kamphuis (die het social casework in Nederland introduceerde).

Rol overheid
De grotere rol van de overheid vanuit het ministerie van Maatschappelijk Werk gaat vanaf de jaren zestig samen met snelgroeiende invloed van sociale bewegingen. Die komt tot uiting in de opkomst van steuncomités voor gastarbeiders, de gekkenbeweging, vrouwenhulpverlening en de affaire-Dennendal.

Verzakelijking
Vanaf eind jaren zeventig volgt de tegenreactie op het welzijnsdenken. De publicatie van ‘De markt van welzijn en geluk’ en bezuinigingen onder het motto ‘zorgzame samenleving’ markeren het begin van de verzakelijking. De jaren negentig laten vervolgens een herwaardering zien van onder meer de wijkaanpak, jeugdzorg en bemoeizorg.

‘Wikipedia-achtig’
In de nieuwe editie is het aantal vensters uitgebreid van 35 naar 50. Het aantal literatuurverwijzingen en links is uitgebreid. Ook zijn per werksoort verkorte routes aangelegd, is de zoekfunctie uitgebreid en zijn studieopdrachten voor het beroepsonderwijs toegevoegd. De redactie wil toewerken naar een ‘Wikipedia-achtige’ structuur, waarbij bezoekers de bestaande teksten kunnen uitbreiden en verbeteren.

Link: Canon Sociaal Werk Nederland

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Canon Sociaal Werk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.