Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker: ‘Subsidieplafond pgb nog lang niet bereikt’

Staatssecretaris Bussemaker van VWS heeft geen signalen dat het geld voor mensen die zelf AWBZ-zorg inkopen binnenkort op is. ‘Het subsidieplafond van het persoonsgebonden budget (pgb) is nog lang niet bereikt.’ Echter, met de groei van het aantal pgb’s sluit ze dat niet uit.
Bussemaker: ‘Subsidieplafond pgb nog lang niet bereikt’

De Tweede Kamer hield gisteren een spoeddebat over de groei van het aantal mensen dat aanspraak maakt op een persoongebonden budget. Aanleiding was een alarmerend signaal van het ministerie van VWS vorige week: deze zei dat het pgb-budget van bijna 1,8 miljoen euro tegen de zomer op is.

Groei pgb’s
Het aantal mensen dat een beroep doet op de regeling stijgt al jaren. In 2003 hadden 51.000 mensen een persoonsgebonden budget vanuit de AWBZ, eind 2007 waren dat er zo’n 89.000. De groei van het pgb staat overigens niet op zichzelf, ook in de AWBZ in natura doet zich een toename van de vraag voor.

Verhoging budget
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Bussemaker dat ze het subsidieplafond in 2007 enkele malen moest verhogen om alle aanvragen te kunnen honoreren. Het beschikbare budget voor 2008 is eveneens aanzienlijk verhoogd, rekening houdend met een hogere instroom dan in voorgaande jaren. Dat budget is vastgesteld op € 1.750 miljoen. Inmiddels is dit plafond verhoogd tot € 1.790 miljoen.

Extra geld
Indien de subsidiepot aankomende zomer wel leeg zou zijn, kunnen nieuwe aanvragen niet worden gehonoreerd. Het kabinet moet besluiten of er eventueel extra geld bij komt. Volgens de staatssecretaris zijn de regels voor het gebruik ‘te ruim en onduidelijk’, wat mogelijk de groei kan verklaren.

Kamer verontrust
De Tweede-Kamerleden zijn verontrust over de groei van het aantal pgb’s. In het AD uitten Jan de Vries (CDA), Esmé Wiegman (ChristenUnie) en Anouchka van Miltenburg (VVD) hun bezorgdheid. Bussemaker is inmiddels een onderzoek gestart naar de oorzaken van het snel groeiende aantal. Volgens haar wordt niet al het geld gebruikt voor zaken waar de regeling voor bedoeld is.

Pgb
Met een pgb kunnen chronisch zieken en gehandicapten zorg of verpleging inkopen. Ook steeds meer jongeren met psychische problemen doen een beroep op de regeling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.