Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bussemaker stimuleert samenspel zorgverleners

Staatssecretaris Bussemaker heeft aangekondigd dat zij de samenwerking tussen mantelzorgers, vrijwilligers en professionals gaat verbeteren. Zo schrijft ze in de brief ‘Naast en met elkaar’ aan de Tweede Kamer.
Bussemaker stimuleert samenspel zorgverleners

De staatssecretaris wil de samenwerking verbeteren door meer bekendheid te geven aan ‘respijtzorg’ en door zorginstellingen te stimuleren. Ook moeten mantelzorgers goed bij de zorg voor hun naaste worden betrokken. Verder wil Bussemaker een handreiking laten ontwikkelen voor de inzet van vrijwilligers in zorginstellingen.

Hulp
Om een goede relatie tussen de formele en informele zorg te bereiken noemt de staatssecretaris een aantal uitgangspunten. Mantelzorgers en vrijwilligers moeten goed en tijdig worden ondersteund, mensen moeten tijdig zorg vragen én krijgen, maar ook moeten mantelzorgers tijdig hulp vragen.

Aanvullen
‘Informele zorg en formele zorg zijn niet scherp van elkaar gescheiden. De professionele zorg vraagt soms om een specifieke deskundigheid, opleiding en ervaring die informele zorgverleners niet hebben. Andersom kunnen mantelzorgers en vrijwilligers uit de eigen vertrouwde omgeving persoonlijke aandacht en ondersteuning bieden. Daarom is het ook zo belangrijk dat beide vormen van zorg, waar dat nodig en mogelijk is, elkaar aanvullen’, aldus Bussemaker in haar brief.

Handreiking
Om het samenspel te bevorderen gaat de staatssecretaris gemeenten adviseren over respijtzorg. Ze gaat de mogelijkheden onderzoeken om respijtzorg flexibeler te regelen in de Wmo en in de AWBZ. Er komen verschillende handreikingen en instrumenten voor zorginstellingen en gemeenten.

En route
Mantelzorg is één van de speerpunten in het beleid van staatssecretaris Bussemaker. Zij sprak daarover vandaag in Sneek met acht samenwerkende Wmo-gemeenten in Zuidwest Friesland tijdens de ‘Wmo en route’ over Welzijn nieuwe stijl.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
 

Bron: VWS

1 REACTIE

  1. Op zich is dit een goed idee.
    Maar ik heb de indruk dat alles wat Mevr. Bussemaker bedenkt, het alleen maar moeilijker maakt voor diegenen die echt hulp nodig hebben.
    Ik mag van ganser harte hopen dat het niet de bedoeling is, dat als je een hulpvraag hebt, er eerst wordt gekeken wat je omgeving voor je kan doen.
    Dat zou echt heel schandalig zijn!
    Maar ja…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.