Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burger wil graag buur die helpt

Buren die rekening met elkaar houden, elkaar groeten, alert zijn, elkaar helpen en belangstelling tonen. Dat zijn de wensen voor de ideale leefomgeving, zo blijkt uit onderzoek.
buren ergernissen
Burgers worden blij van buren die alert en hulpvaardig zijn. - Foto: ANP

I&O Research voerde in opdracht van Gemeente.nu het onderzoek ‘Waar ergeren burgers zich aan in de openbare ruimte ?’ uit. Hondenpoep prijkt al jaren bovenaan de irritatielijst. Vuurwerk en zwerfvuil vullen de top drie van ergernissen aan.

Helpen

Ook werd er in het onderzoek gevraagd waar burgers nou blij van worden in hun leefomgeving. Buren die rekening met elkaar houden, elkaar groeten, alert zijn, elkaar helpen en belangstelling tonen worden genoemd in de top 10.

Gemeente

Opvallend is dat de ergernissen niet direct door de gemeente worden veroorzaakt. Burgers kijken vooral naar elkaar. Het voorkomen van ergernissen en het verbeteren van de leefomgeving lijkt zo een taak voor de burger zelf te zijn, zo oordeelt de burger zelf.

Download hier het onderzoek ‘Ergernis en waardering in de openbare ruimte’

Contact met je buren: tussen de mensen die iets meer delen dan alleen wonen in dezelfde straat gaat dat best makkelijk, maar wat als dat er niet is? Ik durf bijna niet te zeggen dat ik de naam van de oude buurvrouw van twee huizen verder alleen maar weet omdat ze een naambordje op de deurpost heeft. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.