Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Burenhulp websites moeten bekender worden

Websites die vraag en aanbod van vrijwilligershulp met elkaar in contact brengen, kunnen een grote rol spelen in de toekomstige zorg voor mensen thuis en bij het bestrijden van eenzaamheid van ouderen. Maar dan is het wel belangrijk dat die sites snel beter bekend worden bij het grote publiek.
Burenhulp websites moeten bekender worden
Foto: Buuv.nl

Dat blijkt uit onderzoek van patiëntenfederatie NPCF onder ruim 9000 leden. De NPCF vroeg haar leden naar ervaringen met burenhulp via websites die vraag en aanbod samenbrengen. Denk aan sites als wehelpen.nl, zorgvoorelkaar.nl en buurthulp.nl. Andere websites die vraag en aanbod van burenhulp koppelen zijn bijvoorbeeld makkie.cc , beter-thuis.nl, vrijiwilligerscentrale, buuv.nu, facebook.com en hulpinjebuurt.nl.

Veiligheid

Uit het onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de leden zulke sites niet kennen. Ze weten niet van het bestaan en doen er dus ook geen beroep op. Mensen die de websites wel kennen, twijfelen geregeld aan de veiligheid. Zijn mijn persoonsgegevens wel in goede handen? Hoe weet ik wie er bij mij over de vloer komt? Is mijn huis wel veilig?  De kleine groep die wel gebruik maakt van deze websites, is daarmee tevreden en raden het anderen ook aan. Dat geldt voor aanbieders van vrijwilligerswerk en voor vragers.

Als je wilt dat er duurzaam contact ontstaat tussen kwetsbare burgers en hun buren, dan moet je dat organiseren. Met een sociaal makelaar bijvoorbeeld, zo blijkt uit onderzoek van Femmianne Bredewold. Maar bezuinigingen staan dit in de weg, zo blijkt in de praktijk. Lees hier meer >>

Hulp geven

Uit cijfers van de website wehelpen.nl blijkt dat er veel meer mensen hulp willen geven dan om hulp vragen. Bij deze site staan ruim 15.000 mensen ingeschreven, van wie er 2400 expliciet op hulp vragen. Volgens de organisatie is dat niet alleen bij wehelpen.nl het geval, maar dit probleem speelt bij alle websites die vraag en aanbod van vrijwilligerswerk willen samenbrengen.

Betalen

Wie hulp zoekt, is doorgaans best bereid een kleine vergoeding te betalen. De meeste mensen willen tot vijf euro per uur betalen voor hand en spandiensten. Mensen denken dat een kleine vergoeding het ook gemakkelijker maakt om hulp te vragen. De meeste mensen die hulp aanbieden lijken niet zo te porren voor een vergoeding. Die zien het als vrijwilligerswerk waarvoor ze geen geld willen.

De verschuiving van professionele naar vrijwillige inzet zorgt niet alleen voor veranderingen in taken en verantwoordelijkheden, maar ook voor spanningen en (sluimerende) conflicten. Wanneer werkt vrijwilligerswerk? Lees meer >>

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.