Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Bureaucratie is zwaarder dan mantelzorg’

‘Mantelzorg is zwaar, kost heel veel energie, maar de bureaucratie kost wel de meeste energie’, zegt mantelzorger Annette Stekelenburg in het programma De Wachtkamer.
Annette Stekelenburg in het programma de Wachtkamer
In het programma De Wachtkamer zie je hoe Annette alles voor haar gezin regelt. - Foto: De Wachtkamer

De kinderen en de man van Annette hebben een spierziekte. In het programma De Wachtkamer zie je hoe ze alles voor haar gezin regelt. Ze somt haar zorgtaken op die de hele dag in beslag nemen. ‘Met chronisch zieke kinderen kun je er geen baan bij hebben, zeker niet als het er meer zijn.’

Bureaucratie

Waar Annette het meest mee zit is hoe ze binnen haar gezin de zorg zo kan organiseren zodat ze geen last heeft van de systemen. ‘Wij zijn echt sterren in bureaucratie. Alle formulieren die we moeten invullen, het binnenkrijgen van je pgb’s, het contracteren van zorgverleners, het wordt er niet makkelijker op.’

Verdrietig

Toen de zorgverzekeraar Annette vroeg om per 5 minuten de zorg te gaan registreren, werd ze daar ‘echt verdrietig van’. ‘Je mag aan mij best verantwoording vragen, maar per vijf minuten betekent dat je mij niet gezien hebt.’

Zorgplan

Omdat de zorg aan kinderen onder de 18 via de gemeente wordt geregeld en boven de 18 jaar via de zorgverzekeraar, betekent dat voor het gezin Stekelenburg dat er voor één probleem via twee wegen zorg geregeld moet worden. Dat is niet adequaat, zegt Annette en past zeker niet in de gedachte: 1 gezin, 1 plan en 1 regisseur.

Geld

Mantelzorgers besparen de samenleving zoveel geld, faciliteer ons dan gewoon in dat wat we nodig hebben zonder al die bureaucratie, zo luidt de boodschap van Stekelenburg.

Bekijk hier de aflevering (30 min) van De Wachtkamer van 22 juli via uitzending gemist >>

6 REACTIES

 1. Ik herken alle knelpunten die hierboven genoemd worden en vind dat er wat moet gebeuren.
  Het ergste vind ik nog wel van alles dat je vaak niet gehoord en gezien wordt en je deskundigheid die je door o.a. ervaring, krijgt onderschat wordt. Vaak wordt je niet serieus genomen is helaas mijn ervaring door professionele hulpverleners. 
  Als ervarings deskundige lijkt jou mening van generlei waarde gezien te worden en zelfs door hulpverleners als bedreigend ervaren, heb ik de indruk.
  Pas als een proffesional het zegt, ook al zegt deze precies hetzelfde dan pas wordt het serieus genomen.
  Het is al zwaar maar door deze bejegening wordt het je vrijwel onmogelijk gemaakt om als mantelzorger goed te kunnen blijven functioneren.

 2. Lees alle reacties
 3. Mantelzorg is onbetaalde zorg! Eigen verantwoordelijkheid. Gaat niemand iets aan!
  Zorgen voor mensen en ervoor betaald krijgen is heel wat anders.
  Overheid die zich met mantelzorg wil bemoeien zal van veel betere huize
  moeten komen dan dat ze nu laat zien. Terug naar  de schoolbanken beste
  ambtenaren!

 4. Dit soort regels zin een gevolg van het feit dat (vooral) de Tweede Kamer steeds meer regelgeving vraagt naar aanleiding van één misstand Ze wil €2 uitgeven om €0,50 te kunnen verantwoorden.
  Over een aantal jaar gaan we meer geld uitgeven aan uitvoeringskosten dan aan programmakosten.

 5. Moet je voor mantelzorgster administratie bij houden??? Dacht het niet. Als er niets verandere en en geen tegmoetkoming komt dan vertik ik het om bij te houden wat ik doe. Ik ben al 12 jaar mantelzorgster bij onze dochter. Zij ontvangt geen huishoudelijke hulp en voor het eten koken ok niet. Wat doe je dan als moeder??? Zolang je kunt dan help ik hun. Haar man zal zorgen voor brood en beleg op de plank. Dan blijft er nog zo veel ander werk over in en om het huis en de kinderen. Teven las ik het artikel ‘Chronisch zieken zwaar getroffen uit 2013. En????…… is er wat veranderd na die tijd. Nee, ze hebben zoveel eigenbijdragen en kosten dat ze onder het minium zitten en er rust nog een Hypotheek of een hoge huur te wachten. Enz……. Belasting aftrek is er niet meer. Nee de minstiers helpen liever buitenladse mensen en Griekenalnad.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.